Цените на жилищата ще тръгнат надолу

Цените на жилищата ще тръгнат надолу | StandartNews.com

Тихомир Тошев, изпълнителен директор на "Кредит център"

При потребителските кредити спадът на лихвите през последните 3 години е доста по-сериозен от спада на лихвите при ипотечните кредити. Заради голямата конкуренция част от банките свалиха лихвите по потребителските кредити, тъй като се търсят нормални лихвени нива. Потребителите могат да са спокойни, тъй като лихвите в сегмента ще останат на настоящите си нива от 5 до 7%. Относно пазара на имоти в страната, той ще бъде стабилен, с по-малък обем на сделки и по-малък обем изтеглени ипотечни кредити. Строителите ще трябва да намалят цените на жилищата, ако искат добри продажби и интерес от купувачите.
От 2015 г. досега се наблюдаваха само ръстове, но пазарът в България не е толкова голям. Броят на купувачите намалява, което ще доведе до понижение на цените на жилища. Голяма част от нуждаещите се от жилище сключиха сделки през последните 3 години.
В София тези, които реагират бързо и понижават цените на апартаментите, ще увеличат продажбите си.
Строителите, които оценяват добре пазарната ситуация, ще коригират цените си, тъй като в момента има издадени доста разрешителни за строеж. През следващата година ще излязат нови големи проекти, особено в София, както и в другите големи градове.

(Bloomberg TV Bulgaria)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай