В Ханой се провежда българо-виетнамски бизнес форум

В Ханой се провежда българо-виетнамски бизнес форум | StandartNews.com

„Българската страна е готова да окаже подкрепа на виетнамски фирми, които желаят да инвестират в България в сектори, в които имаме традиционни предимства и такива, които осигуряват висока добавена стойност и повишена конкурентоспособност на икономиката." Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов на откриването на Българо-виетнамски бизнес форум в гр. Ханой, Виетнам.

Министър Караниколов подчерта, че посещението му в азиатската страна цели да засили диалога и да активизира търговско-икономическите отношения между двете страни. Той изрази категоричност по отношение на подкрепата на България към динамичния ход на преговорите по сключването на Споразумение за свободна търговия (ССТ) между ЕС и Виетнам. „Такава подкрепа демонстрираме и днес за възможно най-скорошно подписване на това Споразумение, което ще изпрати силен сигнал за единодействието между Европа и Азия като цяло", поясни още той.

По думите му от структурния анализ за последните години, става явно, че най-голям дял в износа на България за Виетнам заемат медикаментите, инсектициди и хербициди, пшеницата, антибиотици и др., което е индикатор, че страната ни има потенциал и интерес за реализацията на продукти в различни области като фармацевтиката, химическата промишленост, машиностроителна и електротехническа продукция. В тази връзка той изрази готовност да подкрепи всяка конкретна бизнес инициатива, под формата на обмен на бизнес посещения и делегации, провеждане на бизнес форуми, с цел да се помогне на фирмите от двете страни по-добре да опознаят съществуващите възможности за ръст във взаимната ни търговия.

По време на форума министър Караниколов запозна представителите на бизнеса с ключови фактори и модели за развитието на успешни партньорства и инвестиционни проекти в България, сред които Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ), Национална компания „Индустриални зони" (НКИЗ) и София тех парк.

В рамките на посещението си министър Караниколов се срещна и с виетнамския си колега министър Чан Туан Ан в Министерство на индустрията и търговията. По време на визитата си той приветства постигнатите впечатляващи резултати в социално-икономическото развитие и международната интеграция на Виетнам в последните години. Министър Караниколов изтъкна, че за Министерството на икономиката е от особено значение разнообразяването и разширяването на взаимната търговия, от една страна, и насърчаването на инвестиционното сътрудничество, от друга. Той сподели още, че усилията на българската страна в тази връзка са насочени приоритетно към стимулиране на високотехнологичните производства в страната и увеличаване на техния дял в общия български износ, разширяване експортната листа на България с продукция на машиностроенето и електротехническата промишленост, както и други стоки с висока добавена стойност. Двамата изразиха готовност за дългосрочно партньорство и комуникация в области от взаимен интерес.

В края на седмицата в гр. Хошимин, който е най- големият икономически и бизнес център на Виетнам, ще се състои още един бизнес форум, където представители на българския бизнес ще имат възможността да се срещнат и обменят опит със свои виетнамки колеги.

За първите пет месеца на 2018 г. е постигнат общ стокообмен на стойност 34.8 млн. щ.д., от които български износ за 11.1 млн. щ.д., състоящ се от: инсектициди (2.4 млн. щ.д.); медикаменти (1.9 млн. щ.д.); каолин и каолинови глини (861 хил. щ.д.); антибиотици (785 хил. щ.д.); сурови или необработени тютюни (625 хил. щ.д.); медицински инструменти (466 хил. щ.д.); резервоари, цистерни (464 хил. щ.д.) и др. Вносът от Виетнам за същия период е на стойност 23.7 млн. щ.д. и се състои от: кафе (7.8 млн. щ.д.); обувки с ходила от каучук (2.4 млн. щ.д.); ядки, кашу (1.6 млн. щ.д.); пневматични гуми от каучук (1.5 млн. щ.д.); пластмасови артикули (794 хил. щ.д.); свързващи препарати за леярската индустрия (714 хил. щ.д.) и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай