АББ печели мега сделка за $640 млн.

АББ печели мега сделка за $640 млн. | StandartNews.com

АББ сключи партньорство с оператора на националната електроразпределителна мрежа на Индия Power Grid Corporation of India Limited (POWERGRID) в мега проект на стойност над 640 млн. щатски долара за предоставяне на преносна връзка, която ще доставя електричество. 800-киловолтовата постоянно токова система свръхвисоко напрежение (UHVDC) Raigarh-Pugalur ще свързва Райгарх в Централна Индия с Пугалур в южния щат Тамил Наду.

Преносната връзка с дължина 1 830 километра ще бъде сред най-дългите в света. С капацитет от 6000 мегавата – еквивалентно на над шест големи електроцентрали – връзката ще бъде достатъчна да посрещне нуждите от електричество на над 80 милиона души в Индия. Двупосочната връзка ще интегрира термална и вятърна енергия за пренос на електроенергия към центрове с висока консумация, намиращи се на хиляди километри един от друг, поддържайки нуждите от електричество на юг, когато силата на вятъра е слаба, и пренасяйки чиста енергия на север, когато е налице извънредно количество вятърна енергия.

Общата стойност на проекта възлиза на над 840 млн. щатски долара и балансът ще бъде изпълнен от консорциумния партньор на АББ BHEL (Bharat Heavy Electricals Limited), водеща индийска компания в публичния сектор. Поръчката бе официално вписана в четвъртото тримесечие на 2016.

Мега проектът се очаква да бъде завършен през 2019 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай