Барманско шоу с коктейли за Ракия феста

Барманско шоу с коктейли за Ракия феста | StandartNews.com

Kоктейлите с ракия бяха сред хитовете на Петото издание на Балканския фестивал на ракията и спиртните напитки, който се проведе от 1-ви до 3-ти декември в София. В него участваха 250 марки ракии и високоалкохолни напитки от български производители, както и традиционни спиртни напитки от Турция, Гърция, Македония, Сърбия и други балкански държави. Един късметлия пък си тръгна със специална награда – 100 кила ракия или 130 бутилки.

Уникалният аромат и остатъчен вкус на ракията е чудесна отправна точка на всеки интересен коктейл, споделиха барманите по време на форума. Именно щандовете с коктейли събираха и най-много публика.

На този на "Вила Ямбол" се правеха два основни микса: Хайдут Димо и Ханска Медовина. Чашите за тези коктейли също бяха нестандартни, украсени с вълна, български традиционни шевици, кожа и златни парички, за да създадат синергия между модерното и традицията. А сега да споделим и тайната на миксовете: Хайдут Димо се прави с ракия Стралджанска, домашен ванилов битер, фреш лимон и захарен сироп. Всъщност Стралджанска е първата бутилирана мускатова ракия у нас. Тя се прави от сортовете Мускат Отонел и Тамянка. Интересното е, че производителят „Вила Ямбол" са една от малкото изби, разполагащи със собствени бъчвари, които правят бъчвите за отлежаване на дестилата. На техния щанд можеше да се опита и „Стралджанска" Специална селекция, която отлежава до 3 години и се произвежда в лимитиран брой бутилки.

Другият хитов коктейл по време на форума - Ханската Медовина пък се приготвя от Кайлъшка гроздова, домашна медовина и домашен ванилов битер. За трите дни на феста бяха приготвени над 300 специални коктейла. На форума се правеха и разновидности на класическото Блъди Мери, но с ракия, както и вариант с анасонова напитка и краставица, подобно на Мохитото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай