Дегустират 120 вина на 37 изби на „Сомелиер на годината"

Дегустират 120 вина на 37 изби на „Сомелиер на годината" | StandartNews.com

Официално започна националната надпревара в конкурса „Сомелиер на годината" 2018. След предварителния кръг с тестове и презентации на ключови винарски изби, стартира най-интересният етап – откритите дегустации. Те ще се проведат в периода 29-31 март в Bulgaria Mall. Петнадесет са претенденти за титлата „Сомелиер на годината 2018" в петото юбилейно издание на конкурса. Те ще се включат в презентирането на 120 български и чужди вина на 37 изби от България, Италия, Франция, Испания, Чили, Аржентина, Нова Зеландия и Австралия.

Сред интересните предложения от щандовете на винарите откриваме нестандартните немски сортове Дорнфелдер и Регент. New Bloom Winery е единствената българска изба, която ги отглежда у нас в специално побрани лозови масиви в Тракийска низина и ги предлага в сериите Face-to-Face и New Bloom. По време на дегустации ще могат да се опитат F2F (Face-2-Face) Шардоне, New Bloom Розе от Каберне Совиньон, Каберне Фран и Сира, New Bloom Регент, New Bloom Дорнфелдер, F2F Каберне Совиньон, Сира и Регент. Именно New Bloom Регент спечели Златен медал на тазгодишния Mundus Vini в Германия.

Откритите дегустации ще включват и щанд с уникални колекционерски вина като например единствени златен медалист от френския конкурс Vinalies Internationales 2018 – тероарно вино от град Болярово, произведено в лимитиран брой бутилки от „Вила Ямбол". В дегустацията за първи път ще се включат и българските ракии – традиционната напитка, която е неразделна част от националната ни идентичност и която българските сомелиери трябва да познават и да популяризират във връзка с развитието на страната ни като туристическа дестинация, споделиха организаторите на конкурса. Сомелиерът на годината ще бъде определен в събота вечерта на гала вечеря. Целта на конкурса е да популяризира сомелиерството и развитието на сомелиерската професия, както и да събере ценители, които имат отношение към виното и винената индустрия. За трети път в рамките на програмата на Националния конкурс „Сомелиер на годината" посетителите на откритите дегустации ще могат да гласуват за „Вино на годината 2018".

„Сомелиерската професия набира популярност у нас и защитава своето заслужено място във всеки добър ресторант. Затова ще се радваме младите надежди на професията да се запознаят от първо лице както с традиционните местни сортове и резултатите, които постигат родните винари с тях, така и с уникални български вина от сортове, които рядко ще имат възможност да опитат", коментираха организаторите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай