"Еко България" планира да удвои бензиностанциите

"Еко България" планира да удвои бензиностанциите | StandartNews.com

Гръцката компания стартира лоялна програма за клиентите си на Балканите

"Еко България" търси начини да разшири присъствието си в България и да се опита да удвои броя на действащите бензиностанции у нас. Това заяви пред "Стандарт" генералният мениджър "Вътрешни и международни пазари" на компанията-майка "Хеленик петролиум" Роберто Караханас. Той разряза в неделя тортата за първия рожден ден на премиум горивото "Авио дизел". Лице на рекламната кампания за горивото е пилотът Марио Бакалов, който приземи за първи път в София най-големия пътнически самолет "Еърбъс А380", опериран от "Луфтханза".

В момента "Еко България" има над 80 обекта, но анализът показва, че дружеството има ресурс за по-голям достъп за клиентите си до горивата. "Индексът ATP показва, че пропорцията клиенти, съотнесено към бензиностанции, е най-голяма при нас", заяви Роберто Караханас. Това, според анализите на гръцката компания означава, че проблем е достъпът на клиентите до горивата.
"В последните 10 години, заради постоянния спад в потреблението на горива, фалираха много дистрибутори, които нямат собствени производствени мощности. И в момента на пазара в България има много компании в затруднено положение, които на практика са на тезгяха за продан", твърди Караханас.
Гръцката петролна компания планира да стартира нова програма за лоялност на клиентите, която ще им позволи да трупат точки и да ползват отстъпки във всички пазари на Балканите - България, Гърция, Македония, Сърбия и Черна гора. "Това можем да направим веднага, защото присъстваме добре на пазарите в тези страни и така да стимулираме потребителите на горива да получават бонуси независимо в коя наша бензиностанция зареждат на Балканите", казва Караханас.
"На пазара ще останат компании, които са свързани с производствени мощности за петролни деривати, каквато е "Еко България". Ние имаме най-добрите премиум горива от собствени рафинерии, с най-добрите добавки за по-добра мощност, ефективност и чистота на двигателя", каза още Караханас. "Нашият "Авио дизел" се пречиства по двустепенна технология на самите бензиностанции. Това е технология, която се прилага са пречистването на авиационното гориво. Знаете, че в авиацията компромиси не се допускат. Същото е с нашите премиум горива", твърди гръцкият бизнесмен.
"Затова казвам, че произвеждаме най-добрите премиум горива на българския пазар, казва Караханас.
Според него "Хеленик петролиум" е готова да започне следващия етап от развитието си - изграждането на колонки за зареждане на хибридни автомобили. Според Караханас в следващите години потреблението на горива ще спадне до 20 на сто от сегашните обеми. Затова е време за алтернативни решения за сегашните традиционни бензиностанции.
Вероятно за първи път автомобилната индустрия ще се включи в съвместни инвестиции заедно с производителите и дистрибуторите на горива в изграждането на колонки за зареждане на електромобили.
Сега един автомобил зарежда в рамките на 3-5 минути. Но хибридите ще зареждат акумулаторите си за 15-30 минути. Човек трябва да прекара добре това време. Затова бензиностанциите ще станат комплексни обекти - със заведения, барове, мивки, перални, описва вида на бъдещите обекти Караханас.

"Авио Дизел" не допуска компромис също като в авиацията

Роберто Караханас, генерален мениджър "Продажби вътрешни и международни пазари" в "Хеленик Петролиум"

- Г-н Караханас, как се развива пазарът на горива в последните месеци?

- Пазарите в Европа се стабилизират по отношение на потреблението. Оцеляват фирмите, които са свързани с производители на горива и рафинерии. "Хеленик Петролиум" е пазарен лидер в Кипър, Черна гора, Македония, Гърция. Присъствието ни в България и Сърбия все още не е адекватно, а плановете ни са да инвестираме още в бензиностанции. Оцеляват тези, които инвестират в логистичната верига от рафинерията през складовете до крайния пазар. Преди около месец открихме депо в Александруполис, който е близо до южната граница на България. Това ще ни даде възможност да намалим разходите и да доставяме по-бързо горивата до Македония и България.

- Как се развива българското дружество "Еко България"?

- Тук не сме лидери на пазара като дял, но мога да кажа, че сме лидери по отношение на продуктите. Ще инвестираме големи средства, за да станем N1. Произвеждаме най-добрите горива в региона и сме много близко до България, затова ще се опитаме да навлезем по-добре на пазара тук и да влезем в конкуренция с тези, които нямат тези преимущества.
В последните години в трите ни рафинерии в Гърция бяха инвестирани 3 млрд. евро. Имахме последните достижения в горивата - произведения на изкуството - в региона. И беше огромна грешка, че не отделихме от тези пари едни 100 млн. за разширяване на дистрибуторската мрежа в България. Имаме най-добрите горива, най-добрите собствено изобретени добавки и правим най-добрата логистика - т.е. няма причини да не станем пазарен лидер.

- Успявате ли да убедите потребителите да зареждат по-качествени премиум горива?

- Преди два дни бях на автомобилното изложение в Париж. Германските производители представят предимно хибридни автомобили. Новото поколение коли ще потребяват по-малко количество и по-качествено гориво. Новите директиви на ЕС изискват драстично намаляване на емисиите на въглероден диоксид - от 95 ppm на 75 единици. Което изисква ново качество на горивата. Рафинериите, които не направят инвестиции в инсталации за качествени горива, за да произвеждат максимално светли горива от единица петрол, няма да оцелеят.

- Защо горивото "Авио дизел" е най-добро?

- Защото независимо какво постъпва от цистерната на бензиностанцията към автомобила, докато стигне до резервоара, то минава през двойнофилтрираща система, която го прави най-чистото гориво. Това изключва в колата ви да попаднат бактерии, които естествено се развиват в цистерната на бензиностанцията при наличието на вода, например. То не допуска копромиси по същия начин, както е в авиацията.
Целият цикъл от производството през депото и бензиностанцията гарантира, че качеството на горивото е едно и също. Затова въведохме програмата за гаранция - не само по отношение на качеството на горивото, но и за количеството. В Гърция направиха проучване, което показа, че има играчи, които лъжат чрез помпите - до близо 10 на сто от количеството. При нас можете да сте сигурни, че зареждане 100 % от отчетеното количество гориво.

- Каква е следващата стъпка, което ще предприемете, за да осигурите по-добър пазарен дял?

- Няма друг бранд, който да присъства в почти всички балкански държави. Затова измислихме е-карта за лоялност, която ще може да бъде използвана във всички страни, където имаме обекти. Получавате отстъпките и точките във всяка страна в региона, където зареждате, а не само в собствената си. ще изградим и мрежа от други обекти - хотели, например. Ще изградим балканска мрежа за лоялност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай