"Градус" пуска акции за над 100 млн. на борсата

"Градус" пуска акции за над 100 млн. на борсата | StandartNews.com

"Градус" пуска акции за над 100 милиона лева на Българската фондова борса /БФБ/. Производителят на продукти от птиче месо обяви, че ще осъществи първично публично предлагане (IPO) 25 години след създаването на компанията.

Очаква се листването да стане факт в средата на тази година. Това ще е най-голямото IPO в България след кризата от 2008 г. и второто в класацията с най-мащабни предлагания на българския пазар. Най-голямото първично публично предлагане в историята на БФБ е това на Първа инвестиционна банка през 2007 г. На 18 май 2007 в касите на дружеството постъпиха 107 млн. лв. от продажбата на 10 млн. нови акции.

IPO-то на "Градус" ще даде възможност на инвеститорите да навлязат в един от най-слабо представените на БФБ и в същото време най-растящи сектор – този на хранително-вкусовата промишленост, се казва в съобщението на компанията до медиите. Набраният капитал ще се използва за развитието на съществуващи и нови бизнес линии, свързани с производството на хранителни продукти. Мениджър на емисията е Първа финансова брокерска къща. Предварителните проучвания са показали достатъчно голям интерес от институционални и частни инвеститори в България и чужбина.

Очаква се емисията да привлече голямо внимание заради добрите финансови резултати на дружеството, но и заради позициите на компанията на родния пазар. За 2017 г. базираният в Стара Загора производител ще отчете над 34 млн. лв. нетна печалба и около 200 млн. лв приходи. Компанията е от най-големите производители на месо в България и в топ 3 на най-големите производители на разплодни яйца в Европа. "Градус" е на първо място в страната ни по производство на продукти от птиче месо с 35% пазарен дял. Продуктите на дружеството се произвеждат в затворен цикъл. Фирмата притежава собствен фуражен завод, люпилня, ферми за родителски стада, за угояване на бройлери и предприятие за преработка на птиче месо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай