"Градус" с 5-годишна програма за инвестиции

Очакват тя да бъде финансирана от IPO-то, което ще стартира в средата на юни

"Градус" с 5-годишна програма за инвестиции | StandartNews.com

По-голямата част от средствата, набрани от IPO-то /първичното предлагане на акции/ на "Градус" АД, ще бъдат инвестирани в т. нар. хетчинг сегмент – нови мощности за родителски стада. Това каза Ангел Ангелов, изпълнителен директор на компанията, пред Bloomberg TV Bulgaria. "Градус" АД е на второ място в Европа по производство на разплодни яйца и еднодневни пилета - т. нар. генетичен материал. През миналата година дружеството е произвело над 120 млн. разплодни яйца и над 40 млн. еднодневни пилета. Продукцията е продадена за 2 г. напред. Именно поради тази причина основна част от средствата ще бъдат за вложение в разплоден цех. „100 млн. лв. свеж капитал се очаква да бъде привлечен след излизането на „Градус" АД на БФБ, а за да бъде успешно публичното предлагане, ще е нужно набирането на поне 65 млн. лв.", обясни Ангел Ангелов. „Набраният капитал от публичното предлагане ще бъде достатъчен, за да осъществим 5-годишната си инвестиционна програма. Ние смятаме да бъдем дивидентна компания, като и досега. За последните 10 г. „Градус" е инвестирал над 120 млн. лв. в бизнеса си, като тези средства са инвестирани или от неразпределена печалба или от дивидент, който е реинвестиран", каза Ангелов.

Изпълнителният директор на „Градус" АД обясни още, че на практика дружеството няма дългосрочен дълг към днешна дата, което означава, че няма причина да не се разпределя дивидент, както досега. Компанията ползва единствено оборотен капитал. В рамките на 2 г. „Градус" АД очаква ръстът на печалбата да бъде с около 11 млн. лв. Нарастването на мюсюлманското население в света пък увеличава търсенето на пилешко месо, като дружеството изнася продукцията си основно за ЕС, Близкия Изток и бившите съветски републики.

„С ниската ликвидност на БФБ ще се справим, като пуснем голям фрий-флот (бел. р. свободно търгуван обем акции), тъй като това ще даде възможност както на малки, така и на големи инвеститори от чужбина да се включат в емисията", коментира още Ангелов.

Очаква се "Градус" да дебютира на борсата в средата на юни. На 17 май компанията е внесла коригиран проспект за публично предлагане в КФН, съобщи Георги Бабев, член на Съвета на директорите на „Градус" АД, пред economic.bg. От тази дата тече 10-дневнен срок за одобрение от Комисията. По думите на Бабев, има засилен интерес към IPO-то от всякакви инвеститори - местни институционални, като пенсионни фондове, договорни фондове и дори местни банки. "Причините и банки да погледнат към нашата компания са няколко. Първо, нашият бизнес е доста стабилен и малко се влияе от икономическата конюнктура в световен мащаб. Второ, компанията вече заяви желанието си голяма част от печалбата да бъде раздавана като дивидент към нейните акционери. Във време на нулеви лихви, текущ доход под формата на дивидент е много атрактивен за инвеститорите", каза Бабев. Той посочи, че има и доста запитвания от физически лица. "Искаме акционерната структура да е разнородна. Засилен интерес имат чужди инвеститори и институции. Вярваме, че ще върнем чужди инвеститори на БФБ", каза Бабев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай