KABILE отпразнува Слънцестоенето в едноименния античен град

Изба „Вила Ямбол" посрещна стотици хора почитащи традициите

KABILE отпразнува Слънцестоенето в едноименния античен град  | StandartNews.com

Стотици хора от Ямбол и цялата страна дойдоха в археологическия резерват „Тракийски и античен град Кабиле", за да се заредят с енергията на първите утринни лъчи и да бъдат свидетели на специална реконструкция на древен тракийски ритуал по посрещане на слънцето.

Домакини на събитието бяха Община Ямбол, Регионален исторически музей – Ямбол и новият бранд на „Вила Ямбол" - виното KABILE, носещо името на едноименния тракийски град.
Сценарият на ритуала бе разработен от траколога проф. Валерия Фол, която след изгрева изнесе лекция за култа към слънцето в тракийската митология.

„Нашето вино носи името на античния тракийски град Кабиле и това не е случайно. То съживява легендата за най-могъщия град на траките, който пък носи името на богинята Кибела – закрилница на земите и лозята, първородна сила зад всяко вино, произведено през последните 4000 години в ямболския регион", коментираха от „Вила Ямбол". „Ето защо, вдъхновени от културното наследство на траките и историята на тяхната богиня-майка, решихме да създадем вино, посветено на традицията, уюта, специалните моменти в живота. Така се появи KABILE - едно хилядолетно наследство, запечатано в бутилка".
„Ямбол е винарски регион и това е факт, доказан още преди създаването на българската държава, когато там е построен величествен град, кръстен на Зевс. Според сведенията, сегашната територия може би е сред първите географски региони в света, където са се отглеждали лозови насаждения и се е произвеждало вино от траките. Ето защо, днес се гордеем с това, че произвеждаме висококачествено вино в район с доказани винени традиции и споделяме своя успех с всички гости на Слънцестоенето", допълниха енолози от избата по време на събитието.

Участие в събитието взеха и ученици от Професионална гимназия по хранителни технологии и туризъм. Заедно с разливаното за посетителите на вино KABILE, младежите сервираха специално приготвена от тях „слънчева храна".
„Тази година за първи път нашият музей е домакин на това красиво събитие, за да покажем как древните траки са отчитали времето. Когато първият слънчев лъч е преминавал през скален улей и е огрявал образа на богинята Кибела, врязан в скалата, древните траки са разбирали, че е дошъл най-дългият ден. Ето защо, това е място, което съчетава култа към Кибела и към слънцето, с все по-нарастващото желание на хората да почерпят от древните знания и опит", споделиха от ямболския исторически музей.

KABILE е най-новата марка в портфолиото на „Вила Ямбол" – изба с дългогодишен опит и наследство, датиращо още от 1924 г. Регионът на Ямбол е изключително благоприятен от гледна точка на климатични условия и вид на почвата, ето защо е повече от подходящ за отглеждане на лозови насаждения и добив на висококачествено грозде.
В KABILE е събрано доказано качество от традиционно винарски регион и опита на експерти, които от години развиват и отглеждат над 10 000 дка лозови масиви.

Още с дебюта си по-рано тази година купажът "KABILE Мавруд и Каберне Совиньон" спечели златно отличие на международния винен конкурс Vinalies Internationales, надделявайки над вина в по-висок ценови клас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай