Каним китайци в „София Тех Парк"

Каним китайци в „София Тех Парк" | StandartNews.com

Възможностите за участие на високотехнологични китайски компании в първия научно-технологичен парк в България – „София Тех Парк", обсъдиха министърът на икономиката Емил Караниколов и Н. Пр. Джан Хайджоу, посланик на Китай в България. „Търсим международни партньори за участие в проекта, той предоставя добри условия за китайски компании и институти, обмислящи разширяване на техните научно-изследователски и развойни центрове в Европа", заяви на срещата министър Караниколов. Той допълни, че възможните области за сътрудничество са в изграждане на собствени или съвместни лаборатории за научни изследвания и иновации, сътрудничество с водещи български научни институции, като и демонстрационни площи за китайски високотехнологични фирми.
От своя страна Н. Пр. Джан Хайджоу заяви, че в "София Тех Парк" има отлични възможности за съвместна работа. „В момента стимулираме технологичните паркове в Китай да търсят възможност за изпращане на инкубатори в България. Заедно с инкубаторите ще дойде и пазарното търсене, както и средства, които ще помогнат за превръщане на научните резултати в индустрия", посочи Н. Пр. Джан Хайджоу.
На срещата бяха обсъдени и вариантите за засилване на икономическото и търговски сътрудничество. Стартирани са общо 28 процедури за регламентиране вноса в Китай на български земеделски и хранителни продукти, от които са финализирани три, като се очаква скоро да приключи окончателно и процедурата за мляко и млечни продукти. „Благодарим на посолството на Китай и разчитаме китайските власти да съдействат за ускоряване на процедурите за внос на български земеделски и хранителни продукти", подчерта министър Караниколов.
Китай активно изследва начините за засилване на сътрудничеството с България, зави Н. Пр. Джан Хайджоу. „Износа към Китай трябва да се увеличи и трябва да създадем баланс в търговията между двете страни. Според нас земеделието има широка сфера на обхват и в това число влиза търговията, производството на продукти, откриването на нови пазари и нови технологии за преработка на храни. Китайската страна придава огромно значение на българските селскостопански продукти", поясни Н. Пр. Джан Хайджоу. Той добави, че ако двете държави искат да повишат стокообмена трябва да работят в посока популяризиране на българките продукти в Китай и разширяване на каналите за търговия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай