Китайският Бил Гейтс започва с $60 000 назаем

"Алибаба" задмина Amazon и eBay, обслужва 231 милиона потребители

Китайският Бил Гейтс  започва с $60 000 назаем | StandartNews.com

Едно събитие в началото на годината отново потвърди, че България е интересно и подходящо място за чуждестранните инвеститори. Представители на китайския гигант в електронната търговия "Алибаба" представиха пред премиера в оставка Бойко Борисов идеята си за създаването на логистичен център за онлайн търговия, който да обслужва поръчките в цяла Европа и да предлага на международните пазари български стоки и храни. У нас беше вицепрезидентът на компанията Лицин Сън.

В срещата участваха и президентите на китайския производител на фотоволтаични панели "Джи Ес-Солар Къмпъни" (GS-Solar Company) Чао Лин и на "ГолдПоли Груп" (GoldPoly Group) г-жа Хонг. Първата компания има намерения да създаде завод за производство на соларни панели, а втората- да изкупува български тютюн. Китайските инвеститори посочиха, че интересът им към България се дължи на установените добри отношения между премиера Борисов и президента и министър-председателя на Китай Си Дзинпин и Ли Къцян. Подчертано бе, че през последните години двустранните бизнес контакти са се активизирали и са се създали добри възможности за обсъждане на конкретни проекти между представители на безнеса в България и Китай. За това е допринесло създаването на по-добър бизнес климат в България за стимулиране на инвестициите и намаляването на административните тежести за правенето на бизнес в стабилна среда.


Преди дни собственикът на Алибаба Джак Ма се срещна в Ню Йорк с новия американски президент Доналт Тръмп и обеща да създаде 1 милион нови работни места в САЩ.

"Алибаба" се ражда през 1999 г. със 17 души персонал. Началният капитал на компанията е 60 000 долара, които Джак Ма, чието име е Ма Юн, събрал назаем от 80 роднини и приятели. Дребничкият на ръст, но със забележителни интелектуални способности и нюх в бизнеса Ма е не само бос на компанията, но и духовен лидер за повечето от служителите в нея. Самият той се смята за нещо като китайски Стив Джобс и Бил Гейтс. Никой не отрича, че има основание за това самочувствие. Защото подобно на основателите на Apple и на "Майкрософт" и той е изградил бизнес империя в областта на технологиите.
Централата на китайската компанията „Алибаба" е в град Ханджоу. Тя е основана през 1999 г. от 17 компании в града, където е регистриран и сайтът Alibaba.com.

В началото компанията е платформа за интернет търговия на малки и средни предприятия, но за кратко време се превръща в гигант, който надмина в тази област големите американски компании за интернет търговия Amazon.com Inc и eBay Inc. През 2012 г. обемът на продажбите, предимно в Китай, надхвърлахи 1,1 трилиона юани /170 милиарда долара/. Алибаба пожъна небивал успех с излизането си на борсата в Ню Йорк. На 20 септември 2014 г., в началото на активния бизнес сезон след отпускарския период на инвеститорите, китайският гигант в онлайн търговията събра над 25 млрд. долара за един ден със зашеметяващия си дебют на Уолстрийт. Това стана исторически рекорд за борсата.

Китайската верига за електронна търговия събра тези милиарди на първично публично предлагане на нейни акции на Нюйоркската борса. Цената за дял бе определена на 68 долара, но достигна $92,70.

Дебютът на китайската компания изпревари най-голямото досегашно листване на акции на борсата от Facebook през май 2012 г. Тогава компанията собственик на социалната мрежа получи доста по-малка сума - 16 млрд. долара. Така, след главоломната продажба на акции, пазарната оценка на "Алибаба" стигна 231 млрд. долара.

С различните си дейности компанията е най-големият електронен търговец в света. Тя доминира на онлайн пазара в Китай, където 302 милиона от население на страната пазарува онлайн. С излизането на борсата в Ню Йорк Алибаба разшири глобалния си обхват. Освен продажба на стоки, компанията предлага услуги за електронно разплащане, логистика, дигитални медии и облачна компютърна технология. Тя има множество различни подразделения, взаимоотношения с инвеститори, сред които е и Yahoo. Нейните печалби са огромни. За последното тримесечие на 2014 г. приходите й скочиха с 46% на годишна база до 2,54 млрд. долара, а печалбата й се повиши със 182%, достигайки 2 млрд. долара. Тези факти издигнаха не особено популярната извън Китай фирма над компании с много по-богата история и традиции в интернет търговията.

Това се потвърждава и от състоянието на пазарните капитализации през септември 2014 г. на Amazon.com Inc, която е 153,09 млрд. долара, и на eBay Inc - 63,43 млрд. долара.

Бизнес моделът на Алибаба се свежда главно до поддържане на онлайн пазар за връзка на търговците с купувачите. Това става чрез управление на платформите Taobao Marketplace u Tmall, както и Alibaba Alipay, която е аналогична на Paypal - третата най-голяма компания за онлайн плащания в Китай. Първоначалният успех на компанията се коренеше в процъфтяващата средна класа в Китай.

Същевременно тя улеснява търговските взаимоотношения между Поднебесната империя и развитите държави, където покупателните възможности на потребителите са големи. Сега "Алибаба" обслужва 231 милиона активни потребители и работи с над 8 милиона активни търговци. На нея се падат 80% от всички онлайн продажби на дребно в Kитай. Основните приходи на компанията идват от реклама, комисиони и абонаменти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай