McDonalds укрили 1 млрд. евро данъци

McDonalds укрили 1 млрд. евро данъци | StandartNews.com

Веригата за бързо хранене McDonalds е укрила данъци на стойност около 1 милиард евро в периода между 2009 и 2013 г., като е прехвърляла печалбите си във филиала в Люксембург. За това алармираха профсъюзни организации, които представляват милиони работници в САЩ и Европа, и международната благотворителна организация War on Want, предаде Ройтерс. Те настояват Европейската комисия да разследва компанията.

Избягването на плащане на корпоративен данък е гореща тема в Европа, а ЕК започна разследвания на споразуменията, сключвани между някои държави и мултинационални компании, в това число договорите между Люксембург и автопроизводителя "Фиат" и онлайн магазина Amazon.

Профсъюзите и благотворителната организация поискаха от Комисията да включи и McDonalds в разследванията си. Според Европейската федерация на профсъюзите на държавните служители и Съюза на заетите в сферата на услугите McDonalds са спестили данъци, като отделните ресторанти са плащали данъците си през дъщерна фирма, базирана в Люкесмбург.

Европейското представителство на McDonalds не даде коментар на твърденията на профсъюзите. В миналото компанията е заявявала, че спазва данъчното законодателство на страните, в които оперира. През 2012 г. разследване на Ройтерс установи, че редица заведения за бързо хранене, в това число Burger King, Subway и McDonalds, намаляват данъците си, като превеждат печалбите си от ползването на брандовете през юрисдикции с ниски данъци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай