Министър Седларски обсъжда с бизнеса как да се задържат младите в България

Министър Седларски обсъжда с бизнеса как да се задържат младите в България | StandartNews.com

Как младите хора да бъдат задържани в страната беше една от темите, които обсъди министърът на икономиката Теодор Седларски в понеделник при посещението си в Центъра за иновации в сградни технологии на Siemens България. В рамките на дискусията министър Седларски и мениджърският екип обсъдиха въпроси, свързани с модернизирането на промишлеността и енергийните мощности, дигитализацията и начините за задържане на младите хора в страната. На срещата присъстваха още и зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, главният изпълнителен директор на компанията д-р инж. Боряна Манолова, главният финансов директор Орлин Александров, както и ръководители на направления в Siemens България.

„За нас е изключително удоволствие, че сте наш гост и че имаме възможност да Ви представим дългогодишните традиции на Siemens в България, както и съвременните достижения на компанията", заяви д-р инж. Боряна Манолова. Тя запозна министъра с историята на компанията в България, която води началото си още от Освобождението. Представени бяха и някои от най-мащабните проекти на дружеството в областите, в които компанията се фокусира днес – енергетика, индустрия, сградни технологии и транспорт.

„Siemens България стои зад някои от най-емблематичните технологични нововъведения в страната ни в годините от Освобождението. Гордеем се, че нашите технологии и продукти продължават и до днес да допринасят за модернизирането и развитието на българската икономика", отбеляза д-р инж. Боряна Манолова.

В рамките на работната среща министър Седларски отбеляза, че Министерството на икономиката и Siemens България имат много общи теми, по които работят. „Индустрия 4.0, навлизането на високите технологии във всички сфери на икономиката, насърчаване на професионалната реализация на младите хора у нас са едни от тях", коментира икономическият министър.

Ръководителите на направления от своя страна запознаха министър Седларски с акцентите и спецификите на бизнесите, които ръководят. Сред темите, които бяха обсъдени по време на срещата, бе и необходимостта от още по-тясна връзка между бизнеса и образованието. Siemens България вече си партнира с редица учебни институции – както технически университети, така и средни училища, което съдейства за по-добрата подготовка, а в последствие и професионална реализация на учениците и студентите.

Във връзка със задържането на младите специалисти в България, министър Седларски изтъкна, че повод за посещението му във водещи в страната компании е желанието на Министерство на икономиката да се запознае отблизо и да популяризира съществуващите възможности за професионална реализация на младите хора в България.

По време на визитата си министър Теодор Седларски посети Центъра за иновации в сградни технологии – едно от най-динамично развиващите се и иновативни звена на компанията, което работи по проекти на Siemens в целия свят. Той се запозна с най-актуалните разработки на Центъра в сферата на сградната автоматизация, като например системата Desigo CC.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай