Отговорът на всички въпроси за качеството на лютеницата

През последните дни в медиите се появиха всякакви спекулации относно качеството и съдържанието на лютеницата на пазара.

Отговорът на всички въпроси за качеството на лютеницата | StandartNews.com

През последните дни в медиите се появиха всякакви спекулации относно качеството и съдържанието на лютеницата на пазара. Днес говорим с Иван Янков, инженер- технолог на „Олинеза" – едни от големите производители на лютеница в България.


-Г-н Янков, как ще коментирате ситуацията около изследванията на „Активни потребители" и широкия медиен отзвук?

-Контролът на производството е нещо изключително важно. Самите ние сме проверявани много често от Българската агенция по безопасност на храните. В нашата фабрика, също така, разполагаме със собствена лаборатория, в която ежедневно следим качеството на продукцията си. Именно затова не можем да приемем като чиста монета изследванията на „Активни потребители", тъй като те са проведени в неакредитирана лаборатория, както съобщи БАБХ.
Некоректна практика се оказа и новината за наличието на олеамид в една от лютениците към медиите с цел сензация, преди да се консултират със специалисти. Напомням, че веществото олемид в последствие беше обявено за безобидно. Въпреки това , ние от „Олинеза", сме напълно категорични , че олеамидът няма място в който и да е хранителен продукт.
Ситуацията определено се отрази негативно на целия бранш.

-Една от коментираните лютеници на Олинеза в това изследване е именно детската под марката „Олинезко". Бихте ли споделили как създадохте рецептата на продукта?

- През 2003 година екипът от специалисти на Олинеза разработиха 5 различни варианта лютеница с нежна консистенция и вкус, като целта беше децата сами да изберат тази, която е най- близка до техните предпочитания. Различните лютеници бяха изпратени до 10 детски градини и начални училища. Резултатът беше категоричен – децата избраха една от рецептите, по която вече 14 години произвеждаме „Олинезко".

- Бихте ли споделили какво всъщност съдържа една лютеница?

- Лютениците на „Олинеза" се произвеждат съгласно технологична документация, спазвайки конкретни рецептури, които гарантират качеството и вкуса на нашите продукти. Основните съставки на всяка лютеница несъмнено са зеленчуците- чушки, доматено пюре, патладжани, моркови, слънчогледово олио, захар, сол и подправки. Именно затова ние провеждаме стриктен входящ контрол на суровините, които използваме в нашето производство. Зеленчуците се отглеждат специално за нас от утвърдени производители. Важно е да отбележа, че в Олинеза не се използват оранжерийни чушки или домати, а само отглеждани по естествен начин. Цвета на продукта се получава от вложените зеленчуци. В произвежданите от „Олинеза" лютеници не се влагат оцветители и консерванти. Не е вярно и твърдението, че се влагат екстракти за подобряване цвета на продукта.

Освен на суровини, в лабораторията на фабриката се извършва конторл на готовия продукт и хигиената на производството. Същите тези изследвания се потвърждават и от акредитирани лаборатории. Това е гаранция за действащите добри производствени практики.

Фирмата е сертифицирана по международния стандарт за храните (IFS- At Higher level). Поддържаме и система за безопасност при производството на храни -HACCP.

Екипът на Олинеза се състои от високо квалифицирани специалисти и добре обучени работници, които отговорно вършат своята работа.

- Има ли начин клиентът в магазина да се ориентира коя лютеница да закупи, за да бъде сигурен в качеството й?

- Да, има. През 2011 година се прие Браншови стандарт за лютеницата. Той е изготвен на база Българският държавен стандарт от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци и утвърден от Българската агенция по безопасност на храните. Той гарантира, че лютеницата е изработена изцяло от естествени продукти. Това, което мога да посъветвам хората е да търсят логото на Браншовия стандарт на бурканчето с лютеница, нека четат по-внимателно етикетите.
„Олинеза" предлага на пазара традиционна, домашна, семейна, люта, деликатесна и бабина лютеница, които се произвеждат съгласно изискванията на Браншови стандарт.

- И все пак.. . Домашната или „купешката" лютеница е по-добра?

- В интерес на истината лютеницата, която произвеждаме се доближава максимално до домашната, тъй като подбираме само най- добрите продукти. Това, което със сигурност мога да изтъкна като предимство при нас е, че при производството на лютеница се спазват стриктни процедури, които гарантират качеството й. При домашно направените лютеници не са гарантирани спазването на добра хигиена и стерилност. Друг е въпросът, че при домашното производство лютеницата се запържва, което със сигурност не е здравословно.

Целта на „Олинеза" е не да оставим домашната лютеница в миналото, а напротив- стараем се да осигурим вкусът от бабиното бурканче при промишленото производство.

- Къде се намира „Олинеза" на пазара и какви са бъдещите планове и цели на компанията?

-„Олинеза" несъмнено е лидер на българския пазар. Успоредно изнасяме в целия свят.

Целта ни е да продължаваме да произвеждаме натурални и качествени продукти, съобразно изискванията на Браншовия стандарт и да увеличим предлаганите продукти. „Олинеза" е на пазара от 1994 г., като продуктите под тази марка се произвеждат по традиционни български рецепти

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай