Попълваме нов протокол при катастрофа на пътя

Задължително ще се вика КАТ, ако има съмнение, че някой от шофьорите е употребил наркотици

Попълваме нов протокол при катастрофа на пътя | StandartNews.com

Нови протоколи ще попълват шофьорите, когато при катастрофа са причинени само материални щети и между участниците в произшествието има съгласие относно обстоятелствата, свързани с него. Двустранният констативен протокол за ПТП обаче няма да се попълва, ако има съмнение, че участник в катастрофата е под въздействието на алкохол и/или наркотични вещества или няма шофьорска книжка.

Това гласят промени в Наредбата за документите и реда за съставянето им при пътнотранспортни произшествия, които са пуснати за обществено обсъждане. Промените се правят заради текстове в Закона за движение по пътищата, които влизат в сила от 21 януари 2017 г.

Според тях, службите за контрол на МВР задължително трябва да посещават мястото на катастрофата, когато има предположения, че някой от участниците е употребявал алкохол или наркотици. Освен това в протоколите за ПТП ще се отразява информация за евентуалното установяване на употребата на такива вещества. За да има по-бърза връзка с участниците в катастрофите в новите протоколи ще се посочват и техните телефони и адреси.

С промените в наредбата застрахователите се задължават ежедневно да изпращат информация до Гаранционния фонд за произшествията на пътя, документирани с двустранен констативен протокол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай