"Софийска вода" ще инвестира 200 млн.

"Софийска вода" ще инвестира 200 млн. | StandartNews.com

"Софийска вода" планира инвестиции на стойност 200 млн. лв. през следващите 5 години, съобщи изпълнителният директор на компанията Арно Валто. Питейната вода за битови потребители в София може да поскъпне с 18% през тази година, предвижда проект на решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). "Не може да се инвестират ресурси, с които не разполагаме. Това, което сме правили през последните 5 години е да инвестираме. Но през този период направихме избор да не изплащаме дълга си, а само да правим инвестиции. Бихме желали да можем да направим и двете. Но ценовият модел се определя от КЕВР. За бизнес плана 2009-2013 г., трябваше да инвестираме 240 млн. лв., а по заложения план цената на водата трябваше да достигне 2 лв. Ние сме си изпълнили заложените 240 млн. лв., а от 2012 г. до 1 май 2016 г. цената остана на едно равнище", каза Арно Валто. Според него инвестициите не са просто за следващите няколко години, а за бъдещите поколения, за да може услугите за тях да са подобрени.
"Друга от насоките ни на работа е да продължим да се справяме със загубите на водата, за да ги намалим с още 20 млн. куб. метра", каза Арно Валто. През 2010 г. са загубени 125 млн. куб. метра, а за 2016 г. загубите са около 70 млн. куб. метра. "Това все още е твърде високо и има много какво да се направи, за да намалим загубите, но е важна тенденцията. Ако през 2010 г. сме загубили около 60% от водата, сега загубите са 48%", обясни той.
Компанията ще работи и за подобрение на обслужването на клиентите. "В следващите 6 месеца ще предложим законови промени, така че да има по-голяма справедливост. Имаме значителен брой жалби във връзка с разпределението на общите нужди в жилищните блокове", каза Валто. Наредбата за това е несправедлива и неясна, смята той. Ако един добросъвестен гражданин осигурява достъп на проверяващият да влезе и отчете показания на водомера, а съсдедът му не го прави, с настоящата формула добровъвестният гражданин може да бъде подложен повече на санкциониране, отколкото съседа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай