Строителни фирми са пред фалит заради спрените пари от ЕС

Строителни фирми са пред фалит заради спрените пари от ЕС | StandartNews.com

Браншът настоява за възстановяване на плащанията от бюджета

София. Много строителни фирми са изправени пред реален фалит заради спрените плащания по програми от ЕС. Това се посочва в отворено писмо на Камарата на строителите в България, адресирано до президента Росен Плевнелиев, премиера в оставка Пламен Орешарски и лидерите на ГЕРБ, БСП и ДПС.

Поради спиране на плащанията по две оперативни програми има реална опасност от неизпълнение на сключените договори за строителство, посочват от камарата. "Намираме се в разгара на строителния сезон, а сме принудени да спираме работа поради липса на оборотни средства за разплащане по извършени дейности. Особено критично е положението по ОП "Околна среда", където е в ход изграждането на обекти за над 1 млрд. лв.", отбелязват от камарата.

Според бранша неизпълнението на тези обекти в срок, предвид обстоятелствата, че изтича програмният период, ще доведе до сериозни загуби за страната - както материални, така и социални. Само по Програмата за развитие на селските райони неизплатените от държавата суми са за над 748 млн. евро, от които над половината са задължения към строителните фирми, се посочва в писмото. "Нямаме повече резерви да кредитираме държавата и сме изправени пред реален фалит на много фирми, както и загуба на десетки хиляди работни места. Всички срокове и обещания от правителството вече изтекоха.

Настояваме за незабавно възстановяване на плащанията от бюджета към нас, както и осигуряване финансирането на обектите, за които имаме сключени договори с общините и държавата. Обръщаме внимание, че отговорността за неизпълнението на договорите за милиарди левове, е персонална. Затова настояваме за действия от всички отговорни лица", заявяват от Камарата на строителите в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай