Светът ще узнае за българската ракия

Ценителите търсят напитки с история и наследство, вие можете да предложите всичко това, казва Тиери Хейнс

Светът ще узнае за българската ракия | StandartNews.com

Тиери Хейнс е директор на единствения в света пътуващ конкурс за спиртни напитки - Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles. и единственият, който прави проверка на качеството на наградените напитки. Тиери е консултант по високоалкохолни напитки към специализираната организация „Винопрес" в Белгия, където предоставя съвети и за разработването на нови продукти. Организира азитаския форум и конкурс за вино и високоалкохолни напитки The Silk Route. Тиери е дипломиран аграрен инженер, с магистратура по „Аграрно инженерство" от Католическия университет в Льовен, Белгия, и с магистратура по бизнес администрация.

Повод за разговора ни с него е провеждането на Spirits Selection в България - от 21 до 23 август 2018 г., в Пловдив. Последните три държави-домакин на престижния конкурс са били Чили (2017 г.), Мексико (2016 г.) и Китай (2015 г.). Очаква се българското издание на Конкурса да привлече интереса на близо 70 лидери на мнение от 24 националности по света. "Стандарт" е медиен партьнор на Конкурса.

- България ще бъде домакин за втори път на световен конкурс: през 2016 г. бяхме домакин на Concours Mondial de Bruxelles, a през 2018 г. ще посрещнем Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles. Защо избрахте отново България?
- През последните няколко години българската индустрия на високоалкохолни напитки претърпя огромна промяна и предлага страхотни напитки на високо ниво. Малцина знаят, че България е преди всичко производител на високоалкохолни напитки и произвежда 180 милиона литра алкохол годишно, в сравнение със 120 милиона литра вино на година. Една от основните цели на Spirits Selection by Concours Mondial du Bruxelles е да запознае членовете на журито с нови производители и с автентични напитки. На глобално ниво се прогнозира ръст на всички високоалкохолни напитки, които са пречистени и направени майсторски. Ракията е дълбоко свързана с традициите на Балканите и е национална напитка на българите. Но извън този регион за тази категория се знае малко. В света са наблюдава тенденция към предпочитание и по-високо потребление на "craft" напитки – на по-малки производители и занаятчии, в по-малки количества, но с високо качество. Потребителите искат да знаят какво пият, откъде идва, кой го произвежда. Те търсят напитки с история и наследство и истинско усещане за мястото, на което са направени. България може да предложи всичко това.
Провеждането на конкурса тази година в Пловдив ще бъде отличен повод лидерите на мнение, международните вносители и разпространители да открият българската ракия и българската индустрия на високоалкохолни напитки. Основната цел на конкурса е да рекламира страната-домакин, нейното производство, традиции, история и култура.

- Каква е програмата на Конкурса?
- По време на 4-дневната програма членовете на журито на Spirits Selection ще имат възможност да научат повече за произхода и традициите на българската ракия, да посетят местни производители и да станат свидетели на производствения процес и, разбира се, да опитат българска ракия, както и други високоалкахолни напитки.
Дегустациите са от 21 до 23 август, до обяд. Посещенията на местните производители са планирани за следобедите на всеки един от трите дни.
Преди Конкурса (на 20 август 2018), ще има няколко мастъркласа за членовете на журито и за българската високоалкохолна индустрия. Ще има мастъркласове и за българската ракия, а след това – дегустация.
Българските производители на високоалкохолни напитки и на вино могат да предоставят за дегустация, както и да презентират своите напитки още на 20 август 2018 г., на тържествената вечеря преди официалното откриване на Spirits Selection. Това е прекрасна бизнес възможност за пряк контакт с членовете на журито от цял свят – вносители, енолози, специализирани журналисти, лидери на мнение. За онези от членовете на журито, които се интересуват да научат повече за българската индустрия и за българската история и култура, ще предложим разширена програма, която включва посещение на производители и туристически забележителности в централната и източна част на България, не само в региона на Пловдив.

- Как могат българските производители да се включат в Spirits Selection 2018?
- Регистрацията на напитки вече е отворена. Най-лесно е да се направи онлайн на http://registration.spiritsselection.com/index.php?page=identification. 22 юни 2018 г. е крайният срок за регистрация и изпращане на мостри в България. Всеки производител трябва да изпрати по 2 бутилки от 1 мостра на адрес: M&M Militzer & Muench BG Co Ltd., ул. „Андрей Германов" 11, гр. София. Може да се изпращат мостри в най-различни категории: уиски, ром, бренди, джин, ликьор, водка и др. Таксата за участие с една мостра е 186 евро, а за всяка мостра след третата има нарастваща отстъпка. Препоръчваме на производителите от България да се включат и в първия ден на програмата на Spirits Selection, когато има възможност да изложат свои продукти – по време на тържествената вечеря. Най-добрият начин за създаване на нови бизнес контакти!

- Как се представят българските производители на Spirits Selection досега?
- България участва в Spirits Selection за първи път през 2015 г. Успеваемостта ви (спечелени отличия спрямо подадени мостри) e между 30% и 40%. През 2017 г., когато 1200 мостри от 54 страни се бориха за отличие, българска напитка е отличена за първи път с Grand Gold медал от Конкурса. За участие в конкурса в Пловдив тази година искрено се надяваме да получим минимум 50 мостри на високоалкохолни напитки от България. Бихме искали тази година повече производители на ракия да регистрират своите най-добри продукти в Конкурса. Ако това стане, е възможно да се очаква повече от един медал за различните видове ракия, произведена тук.

- Сигурно сте опитвали българска ракия. Какво мислите за нея?
- Опитвал съм няколко пъти българска ракия. За първи път – през 2015 г. Това беше първата година, в която български производители взеха участие в Spirits Selection. По време на Балканския фестивал на ракията миналата година опитах различни ракии – от дюля, круша, сливи, кайсия. Всички бяха страхотни! Свежи, със сложни аромати и вкусове, запазили качествата и мириса на плода, от който са направени. Гроздовата ви ракия е на същото ниво, на което е доброто бренди от други части на света!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай