УниКредит със загуба от 11,8 млрд. евро за 2016 г.

УниКредит със загуба от 11,8 млрд. евро за 2016 г. | StandartNews.com

УниКредит обяви нетна загуба от 11,8 млрд. евро за 2016 г., което се дължи на негативни еднократни ефекти, без които банката би отчела печалба от 1,3 млрд. евро.
Групата отчита устойчиви приходи в размер на 18,8 млрд. евро (-0,3% на годишна база) и намаление на оперативните разходи с 4% на годишна база до 12,5 млрд. евро.

„2016 е ключова година за УниКредит. Предприехме решителни действия към решаване наследените проблеми и оперативните въпроси, за да се гарантира бъдещия успех на УниКредит", коментира главният изпълнителен директор на УниКредит Жан-Пиер Мустие. „Ще продължим да укрепваме нашия опростен бизнес модел на паневропейска търговска банка с интегрирано в модела „Корпоративно, инвестиционно и частно банкиране" (CIB) и да създаваме стойност за клиентите в широката ни банкова мрежа в Западна, Централна и Източна Европа", допълни той.

Междувременно вече има първи резултати от действията по засилване и оптимизиране на капитала и подобряване на качеството на активите от плана „Трансформация 2019", който беше представен през декември от топ мениджмънта на банката, се посочва в официално съобщение, изпратено до медиите.

„УниКредит е напълно фокусирана върху успешното изпълнение на плана. Основният бизнес на групата се представя успешно през 2016 г., подкрепен от активните мерки за намаляване на разходите и положителните приходи, което подчертава силата на бранда УниКредит", заявява Мустие.

Банките от групата на УниКредит в региона на ЦИЕ отчитат силна година по отношение на генерирането на нов бизнес и резултати. В региона има повече от 700 000 нови клиента през 2016 г. Печалбата от региона е 1,4 млрд. евро, приходите се увеличават с 6,3% на годишна база и се подобрява допълнително съотношението на разходи/приходи до 35,9%, което е понижение от -1,7% на годишна база.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай