В Плевен тръгна строежът на нов завод за 2000 работни места

В Плевен тръгна строежът на нов завод за 2000 работни места | StandartNews.com

Инвестиция от 32 млн. евро и осигуряването на 2000 работни места предвижда да направи германската компания за автомобилни кабелни инсталации Леони в региона на град Плевен. Това стана ясно по време на първата копка на завода, на която присъстваха още вицепремиерът Томислав Дончев, заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, кметът и Областният управител на гр. Плевен Георг Спартански и Мирослав Петров, изпълнителни директори на Леони и др.

„За нас е от особена важност, че Леони реши да инвестира в региона на гр. Плевен. Изборът им отговаря на активната политиката, която провеждаме и ангажимента, който поехме за стабилизиране и укрепване на Северна България", заяви икономическият министър. По думите му тази инвестиция ще стимулира икономическото развитие и ще допринесе за повишаване на ефективността и конкурентоспособността на пазара на труда в областта. В тази връзка, той подчерта, че само за последните няколко седмици инвестициите вече са над 100 млн. лв., напомняйки за новооткрития завод за самолетни части преди дни в Пловдив.

Според вицепремиера Томислав Дончев това е шанс за реиндустриализация на Плевен и целия регион, който заслужава. По думите му този процес в Юга е факт. Време е това да се случи и в Севера - това ще промени България, подчерта Дончев.

"Няма развита държава, която базира БВП само на туризъм, земеделие и услуги, без силно производство. Към момента делът на производството от БВП е почти 30 на сто, бих се радвал да бъде повече", допълни той. Според него трябва да се развива производство с висока принадена стойност - това означава повече квалифицирана работна ръка, да върнем специалистите от чужбина, по-добри заплати, повече данъци за Държавния бюджет. Дончев заяви, че държавата се стреми да помага, като не пречи, като не създава различни административни трудности и бариери.

Той каза още, че предстои автомагистрала "Хемус" да свърже Плевен с магистралата София - Варна, както Северът да бъде свързан с Юга.

"Приоритет за правителството е образованието, да се опитаме да върнем повече българи от чужбина. България има един голям капитал, който в момента не е тук. Всяко връщане на квалифициран работник е знак, тенденция, която би могла да промени бъдещето на България за добро", посочи Томислав Дончев.

Новият завод в Плевен ще бъде с площ от над 30 хиляди кв. м от които около 14 хиляди са производствени мощности. Първата производствена зона се планира да започне дейност до края на 2018 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай