Vilner създаде уникален Mitsubishi Allroads Ronin

Автомобилът се базира на Lancer Ralliart от 2011 г. и се продава на цена от 39 000 лв.

Vilner създаде уникален Mitsubishi Allroads Ronin | StandartNews.com

Mitsubishi Allroads Ronin by Vilner е първият проект на Атанас Вилнер за 2018 г. и една от най-цялостно преработените коли, напускали ателието. Автомобилът изумява с количеството и качеството на детайлите си. Името му е свързано с традициите на Япония, откъдето произхожда Mitsubishi Lancer. Vilner ги пречупва през арт призмата си, за да създаде невиждан досега продукт със силен, индивидуален характер. Автомобилът се предлага на уникалната цена от 39 900 лв.

Интериорът няма абсолютно нищо общо със серийния, в колата не е останал нито един недокоснат квадратен сантиметър. Концепцията на салона е базирана на идеята за традиционност и майсторство, изпълнени с материали в топли тоналности. Същите контрастират с хладното излъчване на метализираните елементи, напомнящи оръжията на самураите. Основен мотив в салона са релефите при корите на вратите, подлакътника и подглавниците. Наподобяващите дърворезба 3D повърхности всъщност са изработени от топло пресован велур - шарка, която интерпретира текстурата на самурайските брони. За този проект Вилнер избира високотекноллогичната японска амарета пред алкантарата. С нея покрива голяма част от таблото, горната част на облицовките на вратите, колонките, средите на седалките и дори кората под задното стъкло. Декоративните лайсни в салона са метализирани, а тези на вратите наподобяват острие на катана. Повърхността е специално обработена да цитира вълнообразния хамон на заточване, характерен за ефективното хладно оръжие. Ръчната спирачка също е стилна препратка към катаната. Специално за проекта Вилнер създава и метална брошка, която поставя на различни места в салона. Подобният на бижу орнамент присъства на скоростния лост, на седалките и дори на стелките. Особено забележителен е воланът, който е тотално преработен, с ергономичен обръч, висококачествена кожа и амарета, а спиците му са метализирани. Километражът и оборотомерът са изпълнени в стил Ferrari, но с щипка Vilner дизайн - идентичен шрифт, стрелки с вертикална стартова позиция и синя подсветка. Те контрастират с покритите с релефен фурнир повърхности, които създават благородно усещане за топлота. Коланите са сменени с кафяви, а централното огледало е без рамка.
В техническо отношение са нанесени подобрения, превърнали този Lancer Ralliart (модел 2011, 1998 куб. см, 4-цил. редови, турбо, 241 к.с., 353 Нм, 6-ст. TC-SST, двойно предаване, 1265 кг.) в още по-ефективна машина. Просветът на колата е увеличен с 20 мм, а боядисаните в Candy Apple джанти са обути с гуми Yokohama Geolandar A/T-S. В комбинация с двойното предаване и мощният 241 к.с. турбо мотор, автомобилът е още по-способен. Добавени са и близо 35 кг шумоизолация, рекордно количество за проект на Vilner. Благодарение на нея акустичният комфорт на борда е сериозно подобрен: салонът е 2,5 пъти по-тих отпреди. Технически ъпдейт в интериора е и новият 11-инчов дисплей с камера за заден ход. Фаровете на Allroads Ronin са сменени, разполагат с дневни LED елементи, стоповете са изцяло LED, а отпред са добавени диодни прожектори с мощност от по 60 вата и алуминиеви корпуси.
„Офроуд" веждите са изработени специално за автомобила от нулата. Добавена е и допълнителна антикорозионна защита на пода, задният капак е боядисан в черно, а бойното излъчване на Ronin е подсилено с черен гланц и червено при предната част. Арт рисунката на покрива изработена по специална технология - тя е „огледален образ" на изпълнението на тавана вътре в колата. Подход, който се прилага за пръв път от Vilner. Крайният резултат е автомобил с внушителна визия и проект неколкократно надхвърлящ стойността на базовия Ralliart. Кола, която е призвана да посече конкуренцията. "Това не типичен ронин, не е самурай, който се лута в търсене на новото си „Аз", казва Атанас Вилнер. „Това е ронин, превърнал се в господар на себе си, за да покорява всички пътища".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай