Винпром Поморие: Може да загубим над 4 млн. л. заради акцията на митниците

Снимка: flagman.bg

Винпром Поморие: Може да загубим над 4 млн. л. заради акцията на митниците | StandartNews.com

Винпром „Черноморско злато" в Поморие е на път да загуби милиони след акцията на Агенция „Митници" от началото на тази седмица, пише flagman.bg. Това e съобщил на пресконференция изпълнителният директор на винпрома Йордан Панайотов.
От Агенция Митници съобщиха, че са открити 9 крана, без те да са регистрирани пред контролните органи, освен това са открити и десетки пластмасови бутилки с алкохол, но според дружеството ситуацията е доста по-различна.

„Крановете не са поставени сега. Те винаги са съществували. Това е част от производствения процес, а Митницата знае за тях от години. Правени са няколко пълни проверки, кранчетата са споменати в протоколите. Миналата година е правена планова инспекция и отново нищо не е констатирано. Сега идват и откриват нещо, което е там от много-много време", каза Йордан Панайотов.

И с просто око може да се види, че въпросните кранчета са част от мощностите. Те по никакъв начин не са скрити, дори напротив – намират се в най-видимата част на производствените халета. 

„Това е конструктивно неразделна част от производството. Никой не ги е монтирал допълнително. Служат за дегустация на продукцията и са неизменна част от цикъла. С тях тестваме качеството и вземаме проби", допълни Панайотов. Той обясни процеса със следната метафора: „Това е все едно да готвите нещо, но да не го пробвате, а да запечатате тенджерата и после да го сервирате на гостите си".

Интересен факт е, че във винзавода има общо 17 подобни кранчета. От тях са запечатани 9, а другите, според митничарите, са напълно редовни. Проблемът е, че не са отразени в технологичната схема, но пък там е описана т.нар. „баретка", част от която са и т.нар. контролно кранче.

„Ние не сме идиоти! Ясно беше, че ще дойдат и при нас на проверка", допълни изпълнителният директор на завода.

Относно 5-литровите туби, които митницата показа, че са открити в един от складовете, се твърди, че това е т.нар. „промивка" – безцветна течност с остатъчен алкохол, с която са промивани съоръженията. Пробите ще го докажат, категорични са от „Черноморско злато".

От винпрома са поискали скици от производителя на мощностите, за да докажат, че крановете са част от цялата инсталация. Документите са приложени и ще бъдат предадени на Агенция Митници. Надеждите са да се отворят кранчетата, защото винзаводът ще претърпи много сериозни загуби, предупреди Панайотов.

„Не можем да ги изчислим с точност, но сумата със сигурност няма да е малка. Ако се забави повече от две седмици разпечатването ще загубим милиони. В момента има над 100 тона, които преработваме на тъмно и не знаем какво се е получило", каза Йордан Панайотов.

Малко по-късно той уточни, че само суровината, т.е. гроздето от което се прави ракията, брендито и вината и е в мощностите на завода, минавайки целия цикъл „на тъмно" е за 4,2 млн. лв., немалко били разходите и по самия процес, с което сумата със сигурност ще надхвърли 5 млн. лв.

„Черноморско злато" се таргетира през последните 10 години във високия клас на алкохолни продукти и всяка промяна в качеството на ракиите и вината ще ги направи неконкурентоспособни. Винпромът държи огромен пазарен дял. №1 е по качество при ракиите, а с другите продукти от портфолиото е в ТОП 3 на българския пазар.

„Лесно може да се установи кой е производителят на даден безакцизен алкохол, който се пласира на пазара. До този момент няма намерени наши продукти от контролните органи. През последните три години сме внесли 25 млн. лева акциз и 10 млн. лева ДДС", допълни още изпълнителният директор на „Черноморско злато".

По повод притесненията на лозари, че проверките във винпромите в региона, ще ги остави без възможност да продадат продукцията си, Панайотов подчерта, че те правят всичко възможно, за да изкупят гроздето от производителите.

„Не можем да оставим гроздопроизводителите. Цената не е много по-различна от миналата година. Няма драстично намаляване, защото това са гроздопроизводители, с които работим от много време", подчерта той.

Изпълнителният директор на винпрома уточни, че решението е лично негово и ако настоящата ситуация продължи, то той ще има сериозни проблеми пред Борда на директорите, но го е направил, защото това е единствената възможност на стотици лозари от Поморийско да продадат продукцията си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай