Виваком инвестира 1 милиард лева за 6 г.

Виваком инвестира 1 милиард лева за 6 г. | StandartNews.com

Компанията е номер 1 по приходи, интернет и телевизия

 1 милиард лева е инвестирала "Виваком" за последните 6 г. Вложенията са предимно в телекомуникационна инфраструктура. Това е повече от всеки друг от телекомите, посочи изпълнителният директор на компанията Атанас Добрев, който представи финансовите резултати за 2016 г., както и тенденциите за бъдещето на телекомуникационния сектор. "70% от приходите ни сега са от източници, които нямаше да съществуват, ако не бяхме направили инвестициите", каза Добрев. През 2016 г. вложенията възлизат на 212 млн. лева, като 71% от тях, или 150 млн. лева, са в мрежова инфраструктура и закупуване на нови радиочестоти за развитието на 4G. "Изградили сме от нулата оптичната си мрежа и сме номер 1 в 4G", заяви още шефът на "Виваком". През 2017 г. компанията планира инвестиции в размер на 170-180 млн. лева, част от които са за още честоти.

Макар компанията да отчита консолидирана загуба от 19.6 млн. лв. за 2016 г. заради фалита на КТБ, обратно изкупуване на акции и предоставени 30 млн. евро на акционери, за четвърта поредна година "Виваком" е номер едно в телекомуникационния сектор по размер на общите приходи. За 2016 г. те са 875 млн. лева, с ръст от 3.2%. 508.5 млн. лева са от мобилните услуги, а 336 млн. лева от фиксирани.

В общите приходи от мобилни услуги, постъпленията от мобилен интернет увеличават дела си до 32%. Заслуга за това има разширяването на покритието на 4G мрежата на компанията, която вече обхваща 86.75% от населението, в над 650 населени места.

"Виваком" е лидер в доставката на фиксиран интернет с общо 437 хил. абонати, които нарастват с 12% на годишна база. Компанията си върна първото място, отнето му от "Мобилтел" след покупката на "Близу". Сега обаче "Виваком" отново е начело с общо 437 000 абонати спрямо 390 000 за 2015 г., следвана от Мтел и "Булсатком".

Компанията е номер 1 и на пазара на интерактивна телевизия, която ползват 41% от 410 хил. абонати на платена телевизия на телекома.

Средният месечен приход от един абонат на телекома възлиза на 11 лева през м. г. - колкото две кутии цигари, посочи Добрев.

Към края на 2016 г. броят на клиентите на мобилни услуги на Виваком достига 3.133 млн., което е с 3.6% повече спрямо 2015 г. 87% от клиентите са със срочни договори.

9 млн. лева годишно ще е загубата на компанията заради отпадането на роуминга от средата на 2017 г., посочи Добрев. Загубата в сектора ще е 35 млн. Евентуалното засилване на потреблението в роуминг обаче не само че няма да повиши приходите на мобилните оператори, а ще увеличи разходите им, обясни Добрев.

 

Пирати крадат 150 млн. годишно с нелегални абонати на телевизия

Според изпълнителния директор на "Виваком" най-голямото предизвикателство пред сектора е да се спре интелектуалното пиратство. Добрев цитира изследване, според което 25%, или 614 864 абонати на телевизионните оператори са в сивия сектор, което носи загуби от 150 млн. лева годишно. "Канали като Sky спорт, например, ги няма в регистъра на СЕМ, но те се излъчват", каза Добрев. И посочи, че на практика няма санкции за подобно нарушение, което си е интелектуална кражба. Комисията за регулиране на съобщенията, контролираща участниците на този пазар, да вземе необходимите мерки срещу това явление, като следи по-стриктно операторите препоръча още шефът на "Виваком".

86% от хората имат достъп до 4G, но държавните е-услуги са малко

България е сред европейските страни с най-развита оптична мрежа, с най-бърз и достъпен интернет. "Евтино е у нас да вземеш качествена връзка и да се развиваш", каза шефът на Виваком. 86% от населението има достъп до 4G мрежата, а скоро процентът ще стигне 90. И въпреки това електронното правителство и предоставяните от държавните и общински администрации е-услуги са много слабо развити. Според Добрев е безсмислено държавата да харчи пари за изграждане на паралелната на частната оптична мрежа при положение, че може да се използва вече създадената. И е по-добре да инвестира в софтуер.
Шефът на "Виваком" препоръча още на правителствата и общините да работят по-усилено за интелигентното управление на градовете и наличните инфраструктури ресурси, използвайки мобилната свързаност и т.нар. Интернет на нещата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай