Всяка втора фирма дава коледни бонуси

Всяка втора фирма  дава коледни бонуси | StandartNews.com

Всяка втора фирма у нас ще зарадва служителите си с коледни бонуси, показва анкета на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Мнозинството от тях (68%), които са малки и средни предприятия, планират да раздадат премии в размер до 200 лв. Около 28% ще отпуснат от 200 до 500 лв., а само 4% - над 500 лв.

В сравнение с миналата година обаче делът на компаниите, които раздават коледни бонуси, значително намалява - от 57% през 2014 г. на 46% сега. В същото време сериозно се е увеличил процентът на работодателите, които са категорични, че не могат да си позволят премии за работниците и служителите. Докато м.г. те са били едва 15%, сега са цели 40%. Други 14% от фирмите все още се колебаят, показва проучването.

"Данните говорят за влошаване на бизнес средата. Голяма част от предприемачите са притеснени от поскъпването на тока и вдигането на минималната работна заплата през годината, както и от усложнената икономическа и политическа обстановка в чужбина", коментира за "Стандарт" Добрин Иванов, изп. директор на АИКБ. "Бизнесът отчита, че няма голямо съживяване в поръчките, особено при износителите, където се планира от 3 до 6 месеца напред, а напротив, има свиване на поръчките", каза още Иванов. Според него за затрудненията на бизнеса говори и големият дял фирми, които планират коледни бонуси до 200 лв. - далеч под средната заплата за страната, която е около 800 лв.

В същото време на въпроса "Какви са очакванията ви за 2016 г.?", 57% от запитаните предприемачи са оптимисти, че тя ще е по-добра. Само 16% смятат, че новата година ще е по-лоша. Почти всеки трети предприемач планира да разкрие нови работни места догодина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай