Заради ембаргото: БГ фирми с клонове в Сърбия

Заради ембаргото: БГ фирми с клонове в Сърбия | StandartNews.com

Наши компании търсят фалирали предприятия в западната ни съседка

София. Български предприятия са изявили интерес към инвестиции в съседна Сърбия, след като Русия въведе ембарго за внос на земеделски стоки от Европа. Това обясни първият съветник в посолството на Република Сърбия у нас Александър Миличевич.

От години съседите и страната на Путин имат безмитен режим помежду си. Според договорките без облагане от Сърбия могат да се изнасят продукти, от които поне 51% са произведени именно на територията на комшиите, обясни Миличевич за "Стандарт". Проверка на вестника показа, че родни компании имат интерес да преработват български суровини при съседите или да пакетират готова продукция. Месари и мандраджии обмислят варианти да построят малки цехове при комшиите или да купят фалирали предприятия.

Въпреки инвестициите бизнесмените могат да се окажат на печалба, тъй като руското вето буквално срина цените на земеделските, млечни и месни продукти заради засилената конкуренция. Както и заради освободените стоки, които е трябвало да бъдат внесени в Москва, а вместо това се продаваха почти на безценица в Общността. Родните компании могат да получат средства за новите инвестиции и от отпусканите от Брюксел помощи за пострадалите производители. Общността даде 125 млн. евро за компенсации, от които могат да се възползват селскостопанските производители до края на ноември.

Европа губи 6,7 млрд. евро от ветото

Европа ще губи по 6,7 млрд. евро годишно заради забраната за износ на продукти към Русия, изчисляват експерти. Разчетите само на Полша показват, че загубите й ще достигнат 750 млн. евро. Страната е изпратила искане към Европейската комисия за разглеждане на решението на Русия да забрани вноса на широка гама от хранителни продукти от страна на Световната търговска организация. "Факт е, че Полша е подготвила официално оплакване до СТО във връзка с руската забрана", съобщи министърът на земеделието Марек Савицки. Междувременно пък Русия отмени ембаргото за внос на семе за картофи, грах и царевица, както и за личинки на сьомга и пъстърва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай