Ангелкова в Брюксел: Целта на България е да привлече инвеститори за висок клас хотели

Ангелкова в Брюксел: Целта на България е да привлече инвеститори за висок клас хотели | StandartNews.com

Министърът на туризма Николина Ангелкова бе поканена от президента на Европейския парламент Антонио Таяни да сподели на конференция на върха в Брюксел визията си за бъдещето на европейския туризъм.

Форумът в Брюксел събра за честването на Световния ден на туризма 27 септември еврокомисари, евродепутати, министри, експерти и представители на световни компании в сектора, за да кажат накъде да се развива европейският туризъм в следващите 20 или 30 години и как чрез него да се създават работни места.

Конференцията откри самият президент на Европарламента Таяни. Българският министър бе сред малкото поканени да говорят пред елита на Европа.

През 2016 г. България е посетена от 8,2 млн. чуждестранни туристи, което е ръст от 17%, а приходите са 3,2 млрд. евро, каза министър Ангелкова. Туризмът е приоритет за българското правителство. Целта на министерството сега е в сектора да бъдат привлечени инвеститори в най-високия клас хотели. Създаваме стимули за инвестиции не само в популярните летни и зимни курорти, а също в развитието на културно-историческия, СПА и здравния туризъм в България. Страната ни е благословена с много различни възможности за туризъм, категорична бе Ангелкова пред участниците от Европа.

Българският министър отбеляза, че в рамките на председателството ни на Съвета на ЕС през 2018 г. страната ще организира два форума на високо ниво в областта на туризма. Над 98 хиляди души работят в туризма на България. В съпътстващите го сектори заетите са над 360 хиляди души, каза министърът. Това е над 11,9 процента от заетите в страната.

На конференцията в Брюксел присъстваха също ръководителите на Световната организация по туризъм към ООН, ЮНЕСКО и много други.

Министърът на туризма Николина Ангелкова разговаря в Брюксел и с Лоури Еванс, генерален директор на ГД "Вътрешен пазар, индустрия, предприемачество и МСП“ в ЕК. Българският министър представи пред нея инициативите ни в туризма в международен план, откроявайки двете срещи на високо ниво в туризма през февруари и през май 2018 г., които са планирани за България в рамките на председателството на ЕС на страната ни от 2018 г. Това съобщиха от пресцентъра на министерството.

Еванс изрази готовност да дойде в София за тях, когато окончателните им дати бъдат потвърдени официално. Тя заяви подкрепата на ЕК и за домакинството на София за втора поредна година на световния конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм, който ще се проведе в края на октомври или ноември 2018 г., където за модератор е поканен звездата на CNN Ричард Куест.

Министър Ангелкова запозна домакина на срещата и с очакваните междудържавни срещи за развитието на туризма по река Дунав, както и с възможностите за туризъм по Черно море. Българският министър получи адмирации и за разработения портал "I love Bulgaria", който развива културния туризъм в българските общини и създава стимули за ученици да посещават музеи и да се запознават с историята и културата ни. Представителката на ЕК поздрави Министерството на туризма и за учредените годишни награди в туризма, които насърчават конкуренцията в туризма сред общини, медии, сайтове, туристически атракции и т н.

Ангелкова и Еванс бяха единодушни, че силен стимул за развитие на европейския туризъм ще бъде отварянето му към далечните пазари, особено Китай. Министър Ангелкова е в Брюксел по покана на президента на Европейския парламент Антонио Таяни, за да изрази позицията си пред конференция на високо ниво за бъдещето на туризма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай