Чужденците донесоха 33% повече пари на хотелите

Чужденците донесоха 33% повече пари на хотелите | StandartNews.com

Приходите на хотелите от нощувки през април са 44,2 млн. лв., или с 16,9% повече от същия месец на миналата година, обявиха от НСИ. Сериозният ръст обаче се дължи основно на чужденците. Приходите от задграничните гости в хотелите са скочили с близо 33% до 23,32 млн. лв. Докато приходите от българи се увеличават само с 3,1%. Все още обаче българите формират над 47% от приходите на хотелите за месеца.

 
Една от причините за повечето гости от чужбина е, че тази година католическият и православният Великден бяха на една и съща дата, което допринесе за повишаване интереса на чужденците към родните хотели. Данните на НСИ показват и друго - че хотелите все повече разчитат на чужденците за да се развиват и да реализират ръст на приходите си. Българите в родните хотели ще се увеличат с по-бързи темпове само при по-сериозен ръст на доходите.


Пренощувалите граждани в хотелите и хижите през април се увеличават с 5,3% в сравнение със същия месец на 2016 г. и достигат 435,5 хил. От тях 64,7% са българи, като по-голямата част от тях (64,2%) са били в места за настаняване с 1, 2 или 3 звезди и са реализирали средно по 1,9 нощувки. В същото време чужденците нарастват с доста по-бързи темпове. През април чуждестранните гости на хотелите са били 153,5 хил., което е ръст със 17,2% на годишна база. 72% от тях са посетили хотели с 4 и 5 звезди и са останали средно за по 2,4 нощувки. В резултат общият брой на нощувките във всички места за настаняване през април е 908 хил., което е ръст с 11,5%. Най-голямо увеличение на нощувките (с 18,3%) се отчита в хотелите с 4 и 5 звезди.
Въпреки сериозният ръст на гостите, през април общата заетост на леглата в хотелите е близо 24%, като се увеличава с 2% спрямо същия месец на миналата година. Най-висока е заетостта на леглата в хотелите с 4 и 5 звезди - 28,8%, следвани от местата за настаняване с 3 звезди - 25,5%, и с 1 и 2 звезди - 16,6%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай