Да отлетиш за топлите страни 2

Да отлетиш за топлите страни 2 | StandartNews.com

 

Дузина екзотични дестинации, където да се спасим от зимата

 

В броя от 30 декември 2016 г. ви представихме шест екзотични дестинации, където може да се спасим от студената зима. Разказахме ви за плажовете на остров Бали, за чудните заливи на Виетнам, за царството на маите в Гватемала, за горещите нощи в Доминикана, за родината на кафето - Етиопия, и за прекрасните храмове на Индия. Ето и останалите предложения от нашата екзотична дузина.

7. Занзибар - да уловиш
духа на Фреди Меркюри

Дори да не сте поклонник на Фреди Меркюри, пак имате поне 10 причини, заради които си струва да посетите родното му място Занзибар. Островната група омайва с безкрайни бели плажове, неповторими изгреви и залези над сините вълни, коралови рифове в кристално чистите води, екзотични подправки и симпатични червени маймуни. Тук има за всекиго по нещо: каменни цитадели от времето на султаната, тропически колиби със сламени покриви, романтични ориенталски дворци и облицовани с дървени дантели наколни жилища. Името Занзибар означава "земя на черните хора". В миналото островът е бил отделна държава. През 19 век става център на султаната на Оман и Мускат, от който се управлява цялата ивица от Сомалия до Мозамбик. Освен с плантациите за джинджифил и търговията със слонова кост и злато, добива и печална известност като най-голямото пристанище, от където са отплавали уловени от вътрешността на континента роби към всички точки на света. През 1964 г. се обединява с Танганайка и заедно формират Танзания. В днешно време Занзибар успява да запази автономия в рамките на съюза. По-голяма част от населението са мюсюлмани суфити.
Занзибар е известен е сред най-големите производители на карамфил, ванилия, индийско орехче и кардамон в целия свят. Във фермите, които са туристическа атракция, може да опитате и някои автентични суахили ястия.
В Каменния град - столицата на Занзибар, ще разгледате стар пазар за роби, англиканска катедрала, султанския дворец, арабска крепост и, разбира се, родната къща на Фреди Меркюри.
Любопитна атракция е и Островът на затворниците. До него се стига с лодка покрай прекрасни коралови рифове. Той бил собственост на богат арабин, който заключвал бунтуващите се роби там. Сега островът е средище на едни от най-големите и стари костенурки в Света.
Резерватът Йозани в източната част на Занзибар е дом на маймуната Червен Колобус, която е среща само в тук. В него живеят също над 50 вида пеперуди и 40 вида птици. Говори се, че нощем пък излиза потайният занзибарски леопард, видян за последно преди няколко години.
Островът е записан и в Книгата на Гинес. Занзибар е сцена на най-кратката война в световната история, която се водила от 25 до 27 август 1896 г.

8. Крит - Островът на прокажените
засенчи Минотавъра

Място, където митовете оживяват. Това предлага най-големият гръцки остров Крит на туристите, които прииждат от цял свят. Дълго време атракция №1 за тях беше възстановеният дворец на Кносос. Според преданията това е домът на легендарния цар Минос, чиято съпруга ражда Минотавъра – полубик, получовек, който живеел в таен лабиринт под двореца и му били принасяни човешки жертви.
От десетина година обаче гостите не пропускат едно малко островче със зловещо име. Всъщност то и досега носи латинското название Спиналонга, но всички го знаят като Острова на прокажените. Намира се в залива Мирабело в южната част на Крит, точно срещу най-баровските вили. На малкия скалист остров са били пращани болните от проказа, събирани от цяла Гърция, за да се предпазят останалите от нелечимата по онова време болест. Сред заболелите имало изкусни архитекти, музиканти, художници и скулптори. Те създават едно уникално общество на обречени, което без страх от смъртта води активен живот. Болните започват да се женят помежду си и да раждат деца, някои от които напълно здрави. Тях са ги изпращали за осиновяване от бездетни семейства в Крит. Болницата на Спиналонга затваря окончателно през 1957 г. след като 10 г. по-рано е открито лекарство срещу проказата. От тогава на острова не живее никой, но изоставените сгради и атмосферата връщат посетителите назад във времето.
Спиналонга нашумя след като по тв екраните се завъртя най-гледаният досега гръцки сериал „Островът". В него се разказва за драмите на последните обитатели на това странно място. Сериалът е по книгата на британската писателка Виктория Хислоп, която идва тук през 2001. Сега островът е археологически обект, а от началото на юни известният художник Костас Цоклис го превърна в произведение на изкуството.

9. Нова Каледония -
Ноевият ковчег на Пасифика

Нова Каледония се намира в най-южната част на Тихия океан, на 20,59 градуса под екватора. Английският мореплавател Джеймс Кук дал името на острова, който с планинския си релеф му напомнил на Шотландия с древно име Каледония. Това е отвъдморска територия на Франция, а официален език е френският.
Главният град Нумеа е наричан Париж на Пасифика заради своите ресторанти и бутици на известни дизайнери. Най-известният новокаледонец е бившият френски футболен национал Кристиян Карембьо.
Островът е заобиколен от рифове, които отстъпват по размери само на австралийския Голям бариерен риф, и от най-голямата лагуна в света. През август и септември тук идват китове. Голяма част от местното население - канаките, все още живее в традиционните кръгли колиби със сламен покрив.
Продължителната изолация на Нова Каледония от останалия свят я е превърнала в своеобразен Ноев ковчег на праисторически гори със запазени изчезнали видове. Единствените местни бозайници са летящата лисица - вид прилеп, и плъхът. За национална гордост се смята птицата кагу, която е с размерите на малък петел.
Нова Каледония е любимо място за почивка на пешеходните туристи, ветроходците и гмуркачите, както и на всички, които искат да се откъснат от обичайното си всекидневие. Там няма нощен живот и дори wi-fi.
Не пропускайте да разгледате артефакти от китолова и канибализма. Непременно опитайте бугна – ястие от месо или риба с плодове и зеленчуци, поднесено в бананови листа и приготвяно бавно на топлината на нагорещени скали, заровено в земята.

10. Тайланд - слонове
рисуват картини

Да си купите картина, нарисувана от слон? Може, ако отидете в Тайланд. Страната е любима дестинация през последните години на българите заради безкрайните си плажове и райски острови. Космополитният Банкок е задължителна спирка с уникалните архитектурни паметници и дворцов комплекс. Обичащите екзотиката със сигурност трябва да отскочат и до плаващия пазар, където ще могат да опитат местни деликатеси и да си купят уникални сувенири. Ние обаче ви препоръчваме да се потопите и във вътрешността на страната и да разгледате старите столици Аютая и Сукотай. Най-доброто място за шопинг е Чианг Мей. Нощният пазар в града, за разлика от този в Банкок, не е посветен на греха, а на купищата ръчно изработени изделия. И малки заведения, в които освен да хапнете вкусно, може да слушате уникални музикални изпълнения. Сред другите безспорни атракции в Тайланд са камповете за слонове. Освен да гледате представление с обучените животни, можете да си купите и картина, която слон е нарисувал пред очите ви, да ги нахраните със захарна тръстика и да се разходите върху гърба им. А най-смелите могат да пробват куража си, като гушкат малки и големи тигри. Ако си падате по азиатската кухня, запишете се на готварски курс. Не са за изпускане и боевете по муай тай.

11. Чили - да срещнеш НЛО в пустинята

Чили определено е една от изненадите за европейските туристи. Страната не е позната много добре у нас, въпреки че замръзналото кралство на Патагония става все по-популярно през последните години. Столицата Сантяго пък е по-известна заради кървавите събития преди десетилетия, но днес ще ви изненада като много космополитен, приятен и зелен град. Перлата на Чили, изненадващо за мнозина, обаче е пустинята Атакама. Едно от най-известните туристически места в Чили е селището Сан Педро де Атакама. Мястото ще ви очарова с архитектурата си и с атмосферата си нощем. Градчето прилича на Вавилонска кула заради многобройните туристи, а пустинята край него е най-доброто място в света за наблюдение на звездите. Неслучайно и всички страни в света разполагат тук техниката си за наблюдение на небосвода и сбират в пустинята надеждите си за установяване на контакт с други цивилизации. Местните напълно сериозно уверяват туристите, че да видиш НЛО тук е като да видиш приятел. Срещат се често и не изненадват никого. Пустинята пък предлага невероятни гледки - лагуни с изящни фламинго и други птици, гейзери, гледки, като че ли излезли от лунната панорама и спиращи дъха залези. И ако това не ви е достатъчно - не подценявайте и силата на местните сортове вина.

12. Шри Ланка - чай,
китове и още нещо

Шри Ланка е дестинация, която ви препоръчваме обезателно да посетите. Причините за това са стотици, но набързо ще ви посочим няколко. Бреговете край острова са най-доброто място в света за наблюдаване на сини китове. Ако нямате късмет и океанът е малко по-бурен обаче ви съветваме да не предприемате това приключение, освен ако нямате много здрав стомах. Ако сте любител на чая, това за вас ще е раят, защото на Шри Ланка й се носи славата на мястото, в което се отглежда най-качественият черен чай в света - цейлонският, кръстен на старото име на острова. В Шри Ланка можете да усетите и екзотиката на Индия, но страната в момента е значително по-спокойна, непозната и сигурна. Ще ви изненада и с факта, че също като България си има типичен специалитет - кисело мляко, както и нестинари, танцуващи върху огън. Недостатък е ужасното движение по пътищата. Трябва да се посетят Храма на златния зъб и други будистки реликви. Сред предимствата на страната е, че няма нужда да си гладите дрехите, тъй като те винаги са като нови заради влажността, достигаща до 90 процента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай