Китайци се включиха във Фестивала на киселото мляко в с. Момчиловци

Китайци се включиха във Фестивала на киселото мляко в с. Момчиловци | StandartNews.com

Гости от Китай и партньори от китайската компания "Брайт" пристигнаха за традиционния вече Фестивал на киселото мляко в Момчиловци. Празникът на млякото се провежда за четвърта поредна година, а съорганизатори са компанията "Брайт", наложила на китайския пазар мляко с марка "Момчиловци", съобщава БТА.

Фестивалът популяризира родопското мляко като храна на дълголетници и екологично чист продукт. Киселото мляко, чистият въздух, изворната вода и отрицателната йонизация са част от факторите за дълголетие в Родопите, според заключението на участници в проведения по време на фестивала семинар "Здраве и дълголетие".

По време на млечната фиеста бе направена първа копка на българо-китайска демонстрационна ферма за млечни продукти. Инвестицията от китайска страна ще бъде от компания "Брайт". В демонстрационната мандра всеки посетител ще има възможност да се запознае с технологията на приготвяне на мляко и традиционни за региона млечни продукти. Предприятието ще включва и ферма за пасищно отглеждане на крави от породата българско родопско говедо. Предвижда се мандрата да започне производство през следващата година, привличайки туристи от страната и чужбина.

Домакините от Момчиловци посрещнаха гостите от азиатската държава с песен на китайски език. За втора поредна година в селото се провежда курс по изучаване на китайски, който е особено актуален заради пристигащите целогодишно туристи от Китай. Техният интерес към Момчиловци е провокиран именно от популярността на млякото, носещо името на родопското село, обясняват от кметството.

Новата "Кралица на млякото" е 17-годишната Любослава Аспарухова от Благоевград. Тя спечели конкурса за красота "Мис Родопи- Кралица на киселото мляко 2018", който се проведе в рамките на фестивала. Най-красивите момичета, заели първите места в конкурса получат възможност да посетят Китай по програмата за популяризиране на киселото мляко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай