НАСА отгледа картофи в подобна на Марс среда

Учените от НАСА доказаха, че е възможно да се отгледат картофи в среда, подобна на тази на Марс.

НАСА отгледа картофи в подобна на Марс среда | StandartNews.com

Сценарий като този беше показан в блокбъстъра от 2015 г. „Марсианецът", в който героят на Мат Деймън живя дълго време на Червената планета, отглеждайки само картофи.

Учените, които взеха участие в проекта „Картофи на Марс", успешно отгледаха грудки в почвена, въздушна и климатична среда много подобна на тази на Марс.

За да се отгледат картофите е изработена специална кутия, наречена „КюбСат". Кутията има специална поливна система, LED осветление и други инструменти, които имитират температурата и дневните цикли, газове и налягане като на Червената планета.
В началото на годината в кутията е добавена и почва, която е взета от една от най-сухите и негостоприемни пустини в света- в Перу.

Експериментът, макар и успешен, не дава 100% гаранция, че картофи ще могат да бъдат отгледани на Марс. Като главен недостатък учените посочват, че почвата все пак не идва от Червената планета.

В експеримента, подобно на филма „Марсианецът", са използвани части от вече пораснали картофи вместо семена, което е още една пречка пред учените. За да може картофите да издържат пътуването до Марс, което би продължило месеци или дори години, ще трябва зеленчукът да бъде термостабилизиран – метод, при който той се загрява при високо налягане.
Друг вариант за запазването им е да бъдат облъчени с радиация, което би разрушило клетките на картофа.

НАСА подготвя мисия с екипаж до Червена планета от десетилетия и съвсем скоро американският Конгрес прие закон, който изисква от космическата агенция да осъществи такава мисия до 2033 г., съобщава БТВ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай