Най-много туристи идват от Румъния

Най-много туристи идват от Румъния | StandartNews.com

През 2016 г. Румъния е страната, генерирала най-много туристи на българския пазар – близо 1,1 млн. посещения по данни на НСИ, с които се отчита над 11% ръст спрямо 2015 г. Надяваме се през настоящата година тези резултати да бъдат надградени и отношенията между нашите две държави и бизнеса в сектора да бъдат още по-интензивни. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с посланика на Румъния в България Н.Пр. Йон Гъля.

Тя допълни, че за периода януари-април 2017 г. според статистиките на НСИ за посещенията на чуждестранни туристи в България са реализирани близо 222 хил. визити от северната ни съседка, което засега й отрежда второ място в класацията и около 17% ръст спрямо същия период на рекордната за нашия туризъм 2016-а. Притокът на румънски туристи е висок не само през активните сезони, а и по време на големите календарни празници. Същевременно посланик Гъля подчерта, че е регистриран ръст от 27% на българските пътувания в Румъния, които през 2016 г. са били над 400 хил.

Двамата обсъдиха възможностите за общи проекти и инициативи в туристическата индустрия, които да увеличат този обмен и да разширят знанията на двата съседни народа за природата, историята, културата и традициите им.

На срещата бяха дискутирани също развитието и перспективите пред проектите и инициативите, развивани от България и Румъния по Стратегията на ЕС за Дунавския регион. Министър Ангелкова и Н. Пр. Йон Гъля се обединиха около становището, че двете страни могат много успешно да предлагат общ туристически продукт за потребителите от далечните пазари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай