Очакват ръст на туристите от 5% през този летен сезон

Очакват ръст на туристите от 5% през този летен сезон | StandartNews.com

За този летен туристически сезон очакваме статистиката в края на лятото да отбележи ръст на туристите от 5%. Това каза пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова по повод обсъждане на проекта за 12 винено-кулинарни дестинации в Бургас, цитирана от Агенция Фокус. Ангелкова добави, че целта на Министерството на туризма е България да бъде утвърдена целогодишна туристическа дестинация и поради това използването на нейния потенциал е от изключително голямо значение.

„В момента сме в разгара на туристическия сезон, Бургас е една от областите, които бележат ръст. От януари до юни месец лицата, които са пренощували в местата за настаняване с над 10 легла, са на 480 хиляди, което е с 10% ръст, в сравнение с миналата година. Реализирани са над 2.4 млн. нощувки", каза още Ангелкова. По думите ѝ, за да има резултати в туризма, работата трябва да е екипна.

„Статистиката показва, че за последните две години изключително и само 4- и 5-звездни хотели се търсят, което показва, че нашата дестинация се разпознава като място, което предлага висококачествен продукт на достъпна страна", добави министър Ангелкова. Тя каза още, че се надява лошото време да не е възпряло туристите, избрали България като дестинация.

Съгласно данните на Българския статистически институт, дали му харесва на този господин, или не, имаме ръст от над 3 млн. 644 хил. международни туристи, посетили България. Това каза още Николина Ангелкова по повод нападките от страна на бившия зам.-министър на туризма Бранимир Ботев, че се „опитват да го сплашат, след като е казал, че управлението на Ангелкова дава туризма у нас на мутрите". По думите ѝ изключително много се е постигнало в последните години, а всички тези действия няма да доведат до нищо положително като имидж и реклама по отношение на България като дестинация.

"Реших първоначално, че това е шега, но е абсурдно да се говорят такива твърдения в ефир и това да създава отношения, които граничат със здравия разум. Има отговорни органи, които ще се погрижат за това", заяви Ангелкова. Тя добави, че за нея е недопустимо да се уронва престижът на туризма по този начин. "Разбирам, че някои хора търсят медийни изяви, но не смятам, че това е начинът и че по този начин човек, който е работил за българския туризъм, следва да се отнася така към този сектор на икономиката", добави министърът на туризма.

"Ние сме правова държава, има ясно разпределение на властите. Ако има данни, за каквото и да е, следва отговорните органи да бъдат сигнализирани. Оттам нататък, всичко останало уронва престижа, както моя, така и на институциите, за което аз завеждам дела", каза още Ангелкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай