Ръст от 34% на нощувките в Банско

Ръст от 34% на нощувките в Банско | StandartNews.com

С 34% повече реализирани нощувки приключи зимният сезон в курорта Банско. Това сочат официалните данни, подадени от туристическия бранш към общината. Традиционно най-големият дял в посещенията е на българските туристи, британските и тези от съседните балкански държави. Посещенията на гости от Руската федерация са нараснали с 40%, наблюдава се тенденция на повече туристи от Италия, Швеция, Франция и Германия.

През изминалия сезон служителите на местната администрация са осъществили 179 проверки на туристически обекти, от които 55 съвместно с органите на НАП, РУ „Банско" и РС ПБЗН.

Продължава практиката „скрит клиент" за посещения на местата за настаняване чрез различни онлайн резервационни системи.
„Ако обърнем поглед назад към 2011 година, ще установим, че декларираните нощувки на годишна база са нараснали от 578 000 на близо 820 000 през 2016 г., което е с 42%. Цифрите говорят сами. Явно е, че туристическият бранш в нашия курорт е свършил добре своята работа. Затова позравявам работещите в тази сфера. Явно е, че постоянството в осъществявания от общинска администрация контрол, също дава резултати и вади на светло част от туристическите услуги", коментира кметът Георги Икономов.

Сега местната власт и туристичският бранш насочват вниманието си към летния сезон, за който отново се подготвят много културни и музикални събития. Международният джаз фест празнува своя 20-годишен юбилей и идеологът му д-р Емил Илиев ще събере най-верните приятели и големите звезди на форума. Планират се и доста изненади, които със сигурност ще привлекат много туисти и през летните месеци в града под Тодорка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай