Символът на Банкя се възражда за нов живот

Символът на Банкя се възражда за нов живот | StandartNews.com

Най-после банчани и всички, които обичат Банкя и нейния великолепен символ Голямата балнеолечебница, могат да въздъхнат облекчено. Неизползваната от 2001 година Баня, търпяща безпомощно капризите на времето, е на път до две години да отвори врати. Това става възможно след като на 5 декември кметът на града подписа договор с „Консорциум Банкя 2020" ДЗЗД за проектиране, консервация, реставрация и социализацията на Голямата балнеолечебница.

Тя има дълга и богата история. През далечната 1911 година се открива грандиозна за тогавашните условия, невиждана по големина и красота на Балканите Баня, дело на арх. Хохедер. Тя дарява свежест, както на местните селяни, гражданите и курортистите, така и на царски особи. Това й дава привилегията да се нарича Царската Баня. Времето си тече, както водата в Банята, но през 2001 г. времето, както и водата, за нея спират. Тя затваря врати. Когато настоящият кмет Рангел Марков с екипа си поема кормилото на управлението на града през 2007 г., една от първите му задачи е да направи постъпки и Балнеолечебницата от Министерството на здравеопазването да бъде прехвърлена на общината. След много усилия това се случва през 2010 година. Съдбата на Банята вече е в ръцете на местното ръководство и на банчани. В онзи момент узрява идеята за концесия като един постижим вариант за стопанисване и управление на столетното здание. Изготвя се и идеен проект за този паметник на културата. Правят се две обществени обсъждания с гражданите на Банкя, за да бъде чуто и тяхното мнение. Създава се и Консултативен съвет от авторитетни граждани на Банкя, който да представлява жителите на града при обсъждания на важни въпроси, какъвто е и въпросът с Балнеолечебницата и за да бъде максимално защитен общественият интерес.

Вариантът с отдаване на концесия на Банята не проработи. И двата пъти, в които тя бе предлагана през 2013 и 2015 г., бяха закупени документи, но не се яви нито един кандидат. Ръководството на района обаче проявява гъвкавост и намира форма, която би могла и на други места да се приложи. А именно: срещу отстъпването на срочно право на строеж за 35 години за хотел в близост до Банята, но извън пределите на парка, общината ще получи сумата от 8, 115 млн без ДДС за проектиране, консервация, реставрация и социализация на Банята. Така тя си остава на общината, а след 35 години ще разполага и с хотела към нея.

Пенсионното дружество „Алианц" закупи правото на строеж на хотел, който ще разполага със 150 легла, открит и закрит басейн, закрит паркинг и открит летен театър с над 200 седящи места. С подписването на договора на 5 декември спрялото за Банята време ще тръгне отново, а хората с нетърпение ще отброяват дните и месеците до възвръщането на стария й блясък. Носталгията по миналото вече може да отстъпи мястото на мечти по бъдещето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай