Ски от зори и пълни механи в Банско

Ски от зори и пълни механи в Банско | StandartNews.com

 

Коледа докара 10 000 гости, за Нова година курортът ще бъде като Вавилон

 

Истинска генерална репетиция за туристическия бранш в Банско се оказаха коледните празници тази година. В града под Тодорка дойдоха близо 10 000 гости от страната и чужбина, за да изкарат тук почивните дни. Голяма част от тях обаче са в подножието на Пирин планина за своята планувана зимна ваканция. „Вече идват големи групи от различни страни, с които работят наши и чужди туроператори. Някои остават за цяла седмица, а други - за две седмици. Цените няма как да са ниски, защото след броени дни сме в пиковия сезон – преди и след настъпването на новата 2017 година", твърди Димитър Ваканчин, управител на четиризвезден хотел в Банско.
---------

Разбира се, от рано сутринта до следобед, почти всички гости на курорта са по пистите в ски центъра в Пирин планина. Там все още не работят всички писти, чака се и падането на естествен сняг, макар че 400-те оръдия за производство на изкуствен сняг не спират да работят. „От Платото надолу всички трасета са отворени. Пълно е с хора от най-различни националности – българи, румънци, сърби, гърци, македонци, турци, израелци, руснаци, англичани. Ние сме но своя пост, няма тежки инциденти по пистите и извън ски центъра. Няма достатъчно сняг, ръбовете под връх Тодорка са голи, затова там в момента не могат да се карат ски и сноуборд от екстремистите", каза планинският спасител Методи Баненски. До броени дни пускаме още нови писти, дано завали и сняг, за да ни помогне за пускането на всички трасета, отворените в момента писти са в перфектно състояние, коментира маркетинг директорът на фирмата-концесионер – Иван Обрейков.
Според хотелиерите най-предпочитани са били от тридневни до петдневни ваканции в най-добрия ни зимен курорт по коледните празници.

Повече от половината гости за Коледа са били млади хора

Продължава съвместната работа на български, гръцки и румънски полицаи за гарантиране на обществения ред и в помощ на туристите от съседните държави.
Румънците имат проблеми с комуникацията. Явно не всички говорят английски език и не се намират хора, които да им казват къде да се настаняват, къде да си сложат колите, къде са аптеките и медицинските центрове. Някои трябва да им помага с превода. Имат нужда от своите сънародници в полицейски униформи, които са в ролята на преводачи за решаването на такива проблеми.
След изморителното каране по пистите в планината туристите имат нужда от разпускане. И не жалят нито време, нито пари за подобно удоволствие. И атакуват привечер стотиците заведения в града под Тодорка. 15 банскалии, собственици на механи в Банско, привличат все повече клиенти с гозби по автентични местни рецепти. Преди половин година те създадоха сдружение и вече имат сертификат "Уникално Банско". Амбицията им е по този начин да се утвърдят като носители на кулинарната традиция и така да дадат своя принос в развитието на зимния курорт като предпочитана туристическа дестинация. Във всяка от механите от сдружението се предлагат типични бански ястия. Логото на "Уникално Банско" и списъкът с всички негови членове стои на видно място в 15-те заведения.
"Чужденците се впечатляват, че им

предлагаме нещо различно за хапване, а не традиционните кюфтета, кебапчета, пържоли

и пържени картофи. Много обичат домашните ни баници с ориз, праз или спанак", разказва механджията Любен Пумпалов, известен в Банско като Дедо Пене. Туристите обожават печени или пълнени чушки, запечен фасул на фурна, капама и чомлек, разказва той. "С това можем да привлечем клиенти, особено чужденци. Само в Банско могат да опитат капама, каквато са я яли нашите предци преди векове, защото я правим по автентична рецепта", допълва старият механджия.
Точно заради перфектното съчетание на практикуването на зимните спортове с купоните в кръчмите огромен е напливът на туристи тук и за Нова година. Резервациите вървят с пълна пара, но все още могат да се намерят свободни легла. Сигурно е, че над 15 000 гости от страната и чужбина ще посрещнат в Банско 2017 година. Курортът ще се превърне в съвременен Вавилон, защото в него ще празнуват българи, комшии от Гърция, Румъния, Сърбия, Македония и Турция, туристи от Англия и Русия. „Англичаните и руснаците по традиция са тук за новогодишните празници. Много от тях имат недвижима собственост – апартаменти, в нашия курорт. Идват да изкарат ваканцията си тук, остават поне за една седмица", твърдят банскалии. В пиковия сезон цените са най-високи, но всеки клиент го знае. В хотелите с най-ниска категория

нощувка може да се намери за най-малко 30 лева на човек

в малките семейни комплекси тази цена с включена закуска е 50 лева. В тризвездните хотели нощувка и закуска на човек е от 80 лева нагоре, а в четиризвездните – над 100 лева. В луксозните хотелски комплекси – 4 и 5 звезди, се ползват безплатно и много екстри – СПА процедури, сауна, джакузи, фитнес, парна баня. „За нас Нова година е връх като сезон. И ще се постараем да осигурим върховни изживявания за гостите си. На първи януари ще ги почерпим с руйно червено вино, със свинско месо, с домашни суджуци и кървавици. Нашата цел е всички заедно да започнем с настроение и незабравими емоции новата година", казват хотелиерите. Лошата новина за тях е, че 31 декември е в събота и пакетите са масово за 2-3 нощувки. С изключение на тези туристи, които ще изкарат в Банско зимната си ваканция. Ако беше в сряда или четвъртък 31 декември, тогава масово ще се продаваха пакети от по 4-5 нощувки.
Хотелиерите разполагат с микробуси, които да транспортират клиентите не само до Пирин планина, но и до някои от забележителностите в региона. Имат готовност по заявка на туристите
да ги закарат до минералните извори в село Баня и Добринище и до конните бази в региона. „При интерес не е проблем да ги заведем дори до храма на Ванга в Рупите и Рилския манастир. Но няма голям наплив към тези места, защото са доста далеч. Защото целта на гостите е да се отпуснат и да се веселят, а не да бият толкова много път", казват хотелиери.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай