Туристите от Германия ще надхвърлят 800 хил.

Туристите от Германия ще надхвърлят 800 хил. | StandartNews.com

През 2016 г. пътуванията на българи в чужбина ще надхвърлят 4,6 млн. Това прогнозира директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов пред агенция „Фокус". Голямата част от българите излизат в чужбина с цел туризъм. Като това са близо 1,4 млн. от всички пътувания. Българите пътуват предимно в съседни страни. Най-много отиват в Гърция - около 900 хил. Има и много пътувания към Турция, Сърбия, Македония, Румъния.

Тази година страната ни отбеляза спад по отношения на пътуванията в Турция, които в предишни години са били средно около 1,15 млн. "Тази година ще достигнем до около 820 хил., което означава спад с близо 30%", каза специалистът.

Българите пътуват и към много в страни, където има българска диаспора - Германия, Испания, Италия. Пътуванията са не само с цел туризъм, но и по бизнес, посещения при близки, приятели и роднини.

В България най-много туристи от Западна Европа идват от Германия. Германските туристи тази година ще надхвърлят 800 хил. От Русия се очаква да достигнат 600 хил. Туристите от Германия и Русия са с най-висока средна продължителност на престоя, която надхвърля 10,2 дни.

Гръцките туристи у нас през годината ще са около 1,050 млн. Тези, които влизат от Гърция в България, са повече, отколкото българи влизат в Гърция, отчете Драганов. Продължителността на престоя на гърците у нас обаче е много малка. Гърците стоят в страната ни 1,6 дни. Много от тях идват с цел бизнес, защото са прехвърлили банкови сметки след кризата там, отбеляза експертът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай