Удължават срока за обсъждане промените в Закона за туризма

Удължават срока за обсъждане промените в Закона за туризма | StandartNews.com

Министерството на туризма удължава до 30 април 2017 г. срока за обществено обсъждане на проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма. Промяната е следствие на важността на документа и активните усилия на министерството да насърчава предлагането на качествен и конкурентен продукт на българската туристическа индустрия, обявиха от ведомството. Удължаването на срока е необходимо поради получените множество предложения и обществената значимост на текста, които трябва да бъдат допълнително обсъдени, допълниха от тям.

Текстът на проекта беше публикуван за обществено обсъждане на 30 декември 2016 г. Едно от предложенията предвижда да се създаде гаранционен фонд, който да плаща обезщетения на клиентите на фалирал туроператор, ако той няма задължителната застраховка "професионална отговорност". Другият вариант за по-голяма защита на клиентите на туроператорите е да се въведе клиентска сметка. Така парите на клиентите, които предплащат за почивките си няма да може да се използват за купуване на автомобили и раздаване на заплати, а туроператорът ще може да си взима само процент от парите на клиента за свършената работа. С предложените промени се затягат и правилата за свободното къмпингуване.

До момента са получени десетки становища по проекта, предоставени от браншови организации, отделни туристически компании и граждани. В тях се коментират предложените за обсъждане промени, заявиха от министерството. Получени са и мнения по отношение регулирането на къмпингуването, създаването на статут на националните курорти, прецизиране на изискванията към ски училищата, мерки за защита на потребителите, подготовката на висококвалифицирани кадри за туризма, функциите на националните сдружения в сектора, забрана за строителството в зони зад екоплажовете и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай