Забраняват шкембе чорбата на плажа

Забраняват шкембе чорбата на плажа | StandartNews.com

Край на шкембе чорбата на плажа се закани да сложи вицепремиерът Валери Симеонов. „Не е редно на пясъка да се предлагат чевермета, шкембе чорба, боб", заяви той във Варна при учредяването на областен консултативен съвет по туризъм. Спирането на готвените ястия по плажовете ще стане с промени в Закона за Черноморското крайбрежие. Проектът на Министерски съвет предвижда драстично намаляване на броя на преместваемите обекти в курортите чрез регламентиране на точно определени дейности, които ще могат да се извършват в тях. „Надявам се промените да станат факт до началото на сезона. Целта е да предлагаме по-скъп продукт и към България да се ориентират заможни гости, а не шлаката на Европа", каза Симеонов.

Според него бараките в курортите, нароили се в началото на 90-те години на миналия век заради липсата на магазини и заведения, вече са излишни. „Наемателите им плащат на мутри по 20 000 лв. наем за сезон и гледат да си избият парите всячески – като продават евтина стока, ментета и често нямат дори касов апарат. Не мога да приема за нормално пред лъскав ресторант да има дюнер или кафе-машина и да се продава евтина наливна ракия", отсече вицепремиерът. До март кабинетът ще внесе в НС и законопроект за шума, който ще даде пълни правомощия на МВР за контрол върху децибелите в курортите и в жилищните райони. Освен затваряне на заведенията нарушители е предвидено и изземване на музикални уредби, предупреди Симеонов.

По думите му до лятото в сила ще влезе и единната система за туристическа информация, чрез която НАП и полицията ще получават онлайн в реално време информация за всеки настанен в страната турист. МС работи по проектозакон за българските ценности и уникати, който предвижда създаването на регистри на общинско, областно и национално ниво. Включените в тях ценности ще бъдат патентовани. „Така ще спрем масовата имитация на българското кисело мляко, както и практиката в Украйна и Русия да подвеждат, че салатите им са приготвени с български пипер", обясни вицепремиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай