Звезда на италианските ски подписа за втора кабина в Банско

фото Бончук Андонов

Звезда на италианските ски подписа за втора кабина в Банско | StandartNews.com

Звездата на италианските ски Кристиян Гедина подписа петицията за промяна на Плана за управление на НП „Пирин", която ще разреши изграждането на втори кабинков лифт. Тя е инициирана от Коалиция „За да останат хора в България" срещу фалшивите коментари на зелените, които заливат сайта на МОСВ, където е публикувано предложението за промяна на Плана за управление на НП „Пирин". До 22 декември всеки, който иска развитие на ски туризма в България, може да подкрепи петицията на сайта на коалицията. „Видях с очите си огромната нужда, която имате от развитие на курорта и от втора кабина. Надявам се, че този въпрос ще бъде решен и искам при следващото си идване тук да открием заедно втория лифт. Тук е прекрасно място, курортът е прекрасен, хората са прекрасни. Не очаквах толкова хубави и добре поддържани писти. За първи път съм тук, слушал съм много за Банско от колегите си, курортът е на световно ниво", заяви най-добрият италиански скиор в скоростните дисциплини.

Кметът на община Банско – Георги Икономов, бе категоричен, че втори лифт в града ще има, въпреки че зелените заливат с фалшиви новини публичното пространство. „Вярвам, че до 28 декември ще има положително решение по този въпрос и догодина ще има конкретни действия по реализирането на този проект. Банско вдига нивото си с всяка изминала година. Благодаря на Гедина и Жирардели за високата им оценка за курорта. Целта ни е с помощта на втория лифт да ограничим потока от коли в планината, искаме да купим електромобили", подчерта градоначалникът.

Иван Обрейков, маркетинг директор на ски зоната, гарантира, че не се предвижда и един сантиметър повече площ в готвената промяна на концесионния договор. „Зелените ни учат как да правим туризъм. Това е абсурд. Ние само за няколко години поставихме Банско на световната карта на ски курортите", каза той.

Разбира се, че не мина и без ски шоу на двамата велики скиори пред погледите и овациите на хиляди любители на планината. Това предложи официалният старт на сезона в най-добрия ни зимен курорт Банско. Писта „Алберто Томба" за 15-и пореден път се превърна в арена на майсторство за участниците в празничното откриване. Че няма стари и млади, а можеши и неможещи показаха петкратният носител на Световната купа и Почетен гражданин на Банско – Марк Жирардели, и специалният гост на събитието, най-големият италиански спускач за всички времена – Кристиан Гедина. Доказа го обаче и 85-годишният банскалия Асен Тренчев, който се присъедини към отбора на своя приятел Жирардели и направи безупречно спускане без нито едно падане от старта до финара на пистата.

„За мен е гордост да съм до такива шампиони. Чудесно е, че още ме бива със ските. Нашият зимен център е разкошен", сподели възрастния мъж. Той изненада с подаръци и Марк, и Кристиан – даде им по едно дървено чукче за месо, които сам изработил от парче мура. В крайна сметка общото време на тима на Гедина се оказа по-добро и заслужено спечели победата. Пищна заря точно в 12,15 часа в събота ознаменува началото на зимен сезон 2017/2018 година в Банско. Небето екна и се покри със светлина с пресичането на финалната права от двамата шампиони и малките скиори от града.

Сред зрителите бяха представители на десетки националности. Разбира се, че най-много бяха нашенците, но сериозно присъствие имаха сърбите, македонците, гърците, румънците и турците, на Бъндеришка поляна се качиха италианци, англичани, французи и немци.

Световноизвестната марка за часовници „Hublot" обяви партньорството си със ски зона „Банско". В следващите три години в курорта ще има поставени 9 огромни часовника, които ще показват най-точното време на туристите. По повод Световната купа по сноуборд фирмата прави 25 луксозни часовника в цветовете на курорта – синьо и жълто, със стъкло от сапфирен кристал и каишка от кожа на алигатор. Представителят на компанията – Ерик Тепеликян, връчи първият часовник от лимитираната серия на Марк Жирардели. Върху гърба на часовника е гравирано името на скиора. От името на ски зоната настолен часовник със същата марка получи и италианската змезда Гедина. Той пък дари чифт от скиорските си обувки за Стената на славата в бар „Хепи енд".

Популярната игра „Ловци на съкровища" започна в 13,00 часа, рекорден брой мераклии – 400, се записаха да ровят в снега, за да се доберат до голямата награда - чисто нов лек автомобил „Ауди А3". Късметът се усмихна на 49-годишния благоевградчанин Любен Шумарски, собственик на магазин за автомобилни бои /на втората снимка/. Той сподели, че 17-годишният му син ще запише шофьорските курсове след спечелването на колата. В проведената за първи път игра на Fibank „Откри златото в лифта" трима късметлии намериха златни монети. Други 200 души изтеглиха за награда ваучери за почерпка в популярно заведение в Банско, а 20 получиха награди от „Макс спорт".

Официалното откриване ще е тази вечер от 18,00 часа на площада в зимния курорт. Гости ще са спортният министър Красев Кралев и министърката на туризма Николина Ангелкова. Поздравителен адрес до жителите на Банско е изпратен от вицепремиера Валери Симеонов. По традиция ще има заря, а купонът ще продължи с концерт на Анелия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай