27% от агротърговията била с Китай

27% от агротърговията била с Китай | StandartNews.com

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов участва в Дванадесетия форум за агротърговия и икономическо сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), който се проведе в Словения. На конференция в конгресен център „Бърдо" на тема „Значение на хранителните вериги на локално и глобално ниво" той заяви, че глобализацията и конкуренцията, базирана на качеството, значително променя агрохранителната система и ролята на малките производители в нея.

Министър Порожанов подчерта, че за развитието на хранителната индустрия българското правителство подкрепя и насърчава въвеждането на качествени стандарти. И припомни, че голямо внимание е обърнато на достигането на европейските норми за безопасност и качество при месните и млечни продукти, но в същото време с различни инициативи успешно се развива и предлагането на традиционни български храни. Насърчава се използването на местни суровини, както и преработката им за постигане на продукция с по-висока добавена стойност, която да се предлага на международните пазари.

Министър Порожанов обърна внимание и на повишаване на здравните рискове от разпространение на заболявания при глобализацията на търговията на земеделски продукти. Това увеличава опасността от външни шокове в предлагането и търсенето и показва, че управлението на риска е важно за по-нататъшното устойчиво развитие на международната търговия.

В изказването си българският министър акцентира на значението на търговията със земеделски стоки със страните, които участват в инициативата 16+1 между Китай и ЦИЕ. В последните 3 години оборотът с тези страни е на стойност около 2 млрд. долара годишно, което е 26-27% от общата агротърговия на България. Позитивен пример е създаването на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на земеделието между Китай и Централна и Източна Европа, който започна работа в България на 26 юни 2015 г.

В неговите функции влиза предлагането на актуална информация за търговски и селскостопански изложения и подкрепата на ефективните бизнес контакти. По време на 12-ия агрофорум беше подписан меморандум за задълбочаване на сътрудничеството в земеделието между Китай и страните от Централна и Източна Европа.

В Словения министър Порожанов проведе двустранни срещи с министрите на земеделието на Китай, Словения и Полша – Хан Чанфу, Деян Жидан и Кшищоф Юргиел. Той посети и българския щанд на 55-ия Международен панаир на земеделието и храните – AGRA в Горна Радгона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай