Българските земеделци най-зле платени в ЕС

Минималното възнаграждение във Франция е колкото заплатата на нашите депутати

Българските земеделци най-зле платени в ЕС | StandartNews.com

Българският селскостопански работник получава средно на месец по 419 евро, което го прави най-бедният в ЕС. След нас е само Македония, където работниците взимат средно по 401 евро. За сравнение, в Хърватия заплатите за такъв вид труд са средно 926 евро. В Босна средното възнаграждение е 632 евро, а в Черна гора – 771 евро.

Най-богатите земеделски работници на Балканския полуостров са в Словения, където получават по 1346 евро. Близо до нас е само Сърбия, където заплащането е 463 евро. Тези данни съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на международна конференция за заплащането в сектора, организирана от Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ и с подкрепата на фондация „Фридрих Еберт".

"Бедността в България е ужасяваща. Първото нещо, което разбрах в страната е, че минималното заплащане във Франция се равнява на заплатата на българските депутати, заяви пред гостите д-р Хелене Кортлендер, директор на „Фридрих Еберт" за България.

На всеки лев допълнителна добавена стойност в сектор „Селско стопанство", работникът получава едва 30 ст. към заплатата си, каза икономистът в КНСБ Любослав Костов. Според Института по социални и синдикални изследвания (ИССИ) към организацията в хранителната промишленост разходите за единица труд на час са 4,16 лв. Като процент от общите разходи за дейността това са едва 8,1%.

Разликата в заплащането на труда в България и в останалите страни от ЕС варира от 50 до 80 на сто за новите и от 3 до 10 пъти за старите, изтъкна Любослав Костов. Според президента на КНСБ Пламен Димитров у нас има изкривяване на пазара заради парите от ЕС за земеделие. От близо 15 млрд. лв., 11 млрд. лв. са насочени към зърнопроизводството. Това концентрира огромни средства в малко ръце и пречи както на заплащането, така и на развитието на сектора, заяви лидерът на конфедерацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай