Чакат над 1 тон грозде от декар

Чакат над 1 тон грозде от декар | StandartNews.com

Хиляди лозари в селата на община Сандански очакват богата реколта. "До момента няма никакви болести по лозовите насаждения, времето също е с нас - няма дълги суши, нито непрекъснато вали дъжд, както беше миналата година. Тогава влагата докара мана по лозята, а загубите ни бяха над 50%", каза кметът на Катунци Стоян Танушев. В момента стопаните нямат никакви притеснения, всичко е наред с над петте хиляди декара лозови насаждения в региона. Те се надяват на високи добиви през тази година - да наберат по над тон от всеки декар, независимо от сорта на гроздето. Почти всички местни хора разчитат на доходи от продажбата на плода и на течния еликсир, който произвеждат от него. По този начин жителите на десетките села в района връзват семейния бюджет.

"Знаем, че цената няма да е висока. Продавали сме грозде и за 30 ст. за килограм. Но поне ще бъде много повече продукцията ни в сравнение с миналата година, когато някои стопани загубиха 90% от гроздето си заради дъждовете и болестите", каза още кметският управник на Катунци. Той призова стопаните да следят всеки ден състоянието на своите лозя, за да реагират веднага при възникнал проблем. Трябва да се третира навреме със скъпи препарати, за да се пресече всякаква болест, която хванат лозовите насаждения. Пръскането трябва да е не с контактен, а със системен препарат, който лекува и предпазва гроздето. Скъп е, килограмът е 38 лв., слага се по 250 грама на декар. "Най-важно е да съхраним реколтата, която се очертава да е от най-добрите в последните няколко години. Само да няма градушки", казват лозари.

Въоръжени патрули ще пазят хилядите декари лозови масиви в региона. Мераклии за охрана не липсват. Кметските управници увериха, че във всяко село ще има поне по две патрулни двойки. На доброволците ще помагат и служителите на Гранична полиция. "През цялото денонощие ще има осигурена охрана. Ще се дежури по 12 часа. Няма да позволим гроздето, за което полагаме толкова труд, да ни го "приватизират" апаши. Затова ще вземем необходимите мерки, пиле няма да може да прехвръкне", каза кметът на село Враня Валери Попов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай