Фермер №1 започнал с патици и гъски

Радко Пашов доказа, че в Източните Родопи може да се развива модерно животновъдство

Фермер №1 започнал с патици и гъски | StandartNews.com

За никой в Кърджалийско не е изненада, че Радко Пашов е определен за Фермер на 2016 г. Той е собственик на една от най-модерните кравеферми не само в региона, а може би и в страната. Управлява и предприятие за преработка на продукцията. Казва, че не е очаквал наградата на Териториалната организация на НТС Кърджали, но че е много приятно хората да оценят това, което е направил.

 
„Завърших математика в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и доста години бях учител. Работата ми харесваше, но започнах да се занимавам и с животни. В нашета фамилия животновъдството е на почит. Стадата, които е отглеждал някога дядо ми, са стигали до 400-500 овце", разказва родопчанинът, чийто корен е от село Припек.


Стартира преди 20-на години. В началото заложил на патици и гъски, угоявал и свине. Първоначално интересите на Радко Пашов били насочени в месопроизводството, но по–късно изцяло се ориентира към отглеждането на крави.


Първите няколко крави са закупени от кравеферма край Момчилград. 8-те юници са елитни животни. Залага на двете породи - кафяво американско говедо и черношарено говедо. Днес фермата наброява 72 крави, които се отглеждат свободно в огромно помещение.

„Цялата дейност по хранене и почистване е автоматизирана. Фуражите се разнасят с ремарке, периодично се включва и системата по отстраняване на торта", обяснява Пашов. В залата за доене може наведнъж се доят по осем крави. Освен с доилна инсталация фермата разполага и с робот за хранене на телета. „Всичко това успях да реализирам чрез първите два проекта по Програмата за развитие на селските райони", допълва фермерът от Източните Родопи.

Третият проект е насочен към създаване на малка мандра за мляко. Пашов е единствен в областта, който е затворил цикъла мляко – млечни продукти. В мандрата произвежда кисело и пастьоризирано мляко, сирене, масло и айрян. Казва, че реализира продукцията си изцяло на българския пазар. Продуктите с марката „Родопско" може да се срещнат не само в Кърджалийско, но и в Старозагорско и Пловдивско, а защо не, в скоро време и в района на Комотини.
„Като стартирах всичко беше много примитивно, извършваше се с подръчни средства.

Сега е пълна механизация, благодарение на европейските проекти", казва собственикът, чиято ферма се намира край джебелското село Вълкович. Цехът за кисело мляко е отпреди 8 години, а този за сирене е от две. Оборудвани са с модерни машини като се спазва стриктна хигиена, даже чешмите са с фотоклетки. Оформени са приемно отделение, има пастьоризатор, термокамера и всичко необходимо за съвременно производство на млечни продукти.

 

Вложени са 2,5 млн. лв.

В кравефермата и мандрата на Радко Пашов са вложени по трите проекта общо 2,5 млн. лв., а отглеждането на кравите е изцяло съобразено с правилата за хуманно отглеждане на животните.

„За да стигна дотук ми трябваше много труд и време. Но много ми помогнаха и европейските програми, без тях трудно бих направил всичко", казва Радко Пашов.

Той е отличен пример за това как ефективно похарчените европейски пари могат да помогнат за създаване на модерна ферма. Днес вече дава работа на 15 души и осигурява поминък и на десетки дребни животновъди от селата като изкупува млякото им.

През всичките тези години, Пашов успява да завърши и икономика - „Организация и управление на търговията" във Варна. От една година неговата фирма "Пашов–ЯР" ЕООД извършва и консултантска дейност, помага на колеги да се възползват от европейските фондове като кандидатстват с проекти.
Радко Пашов е категоричен, че България трябва да защитава пред Европейския съюз правото на държавни помощи за животновъдството. Той и останалите фермери смятат, че без преките помощи за произведено мляко, за изхранване на животните и за използването на пасища стопанствата ще фалират.

"В началото на 2016 г. бяхме готови на протести, изкупната цена на млякото беше спаднала сериозно, сега нещата са добри. Цената е 60-70 ст. за литър, което ни дава възможност да си покриваме разходите и да работим по–спокойно", казва Пашов.

В Източните Родопи може да се развива модерно животновъдство. Доказва го всичко, което прави фермерът Радко Пашов. При него освен любов към животните има добро съчетание на опит, на най–доброто от вековната практика на родопчани, на новостите в бранша и на рационално усвояване на европейски пари.

Радко Пашов приветства идеята за създаване на фермерски пазари във всеки регион на страната, защото е убеден, че по този начин ще се стимулират българските производители. Но той смята, че държавата трябва да помогне, тъй като фермерите със собствени средства не могат да се справят. Според него това е шанс и за биологичното земеделие, на което България може да заложи и да бъде водеща в ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай