Фил Хоган: Възможни са компенсации за родните череши заради руското ембарго

Фил Хоган: Възможни са компенсации за родните череши заради руското ембарго | StandartNews.com

Еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган обеща възможни компенсации за българските производители на череши заради руското ембрго. Той не конкретизира каква конкретна помощ ще получат те, защто все още не е определен бюджетът и тече съгласуването на мерките за подпомагане с другите европейски страни. Пред журналисти в Брюксел Хоган коментира, че програмата на ЕК, с която ще се компенсират стопаните заради руското ембарго, може да включи производителите на български череши и други летни плодове. Проблемът ще бъде обсъден при предстоящата му визита в София с българските власти в петък.

Мерките за подпомагане на земеделските производители, засегнати от руското ембарго, трябва да бъдат продължени, коментира още еврокомисарят. „Мога да ви уверя, че ние имаме интерес да удължим тези мерки за компенсиране на производителите, засегнати от решението на руския президент Путин. Ще бъде направено всичко възможно да се удължат тези мерки, стига да постигнем съгласие между всички главни дирекции в Европейската комисия и бюджетът да го позволи. Имаме желание да удължим мерките, да вземем повече мерки, за да компенсираме държавите, които пострадаха от санкциите на Русия", каза още еврокомисарят.

Малко от българските земеделски производители обаче биха имали шанс да получат директни компенсации заради руското ембарго, смята еврокомисарят по земеделие. Причината е, че износът на българска селскостопанска продукция за Русия е малък. „При вас рискът идва от това, че големи износители като Полша и Румъния могат да потърсят пазар за непродадената си продукция в България и така да навредят на българските фермери", обясни още Хоган. Според еврокомисарят продължението на програмата ще е насочено предимно към изкупуване и блокиране на определени количества продукция от Полша и Румъния.

Удължаване с половин година на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. няма да има и тя трябва да приключи до края на тази година, каза още Фил Хоган. По думите му изпълнението е "задоволително", като няма сведения за високо ниво на грешки по ПРСР 2007-2013 т. затова и Хоган го определи като „незначително". Общо на 7.5 млрд. евро ще могат да разчитат българските фермери до 2020 г. от земеделските фондове на Европейския съюз, като над 5 млрд. евро от тях са за директни плащания на земеделските производители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай