Греков: Ще насърчим обединяването на производители

Греков: Ще насърчим обединяването на производители | StandartNews.com

София. „Ще насърчим земеделските производители да се обединяват в организации, с които да пробиват заедно на пазара", увери министърът на земеделието проф. Димитър Греков по TV7. Такава мярка, по която ще може да се кандидатства по опростени правила, е била заложена в Програмата за развитие на селските райони (ПРСС) за следващия програмен период 2014-2020 г.

Министърът обясни, че нашите земеделци са натрупали недоверие към кооперативното начало: „Мислят за това кой ще управлява подобна обща фирма, а не за това, че тя по-лесно ще търгува с пестициди, по-лесно ще опакова, купува и продава."

На съвещание на земеделските министри от ЕС в Люксембург преди дни е било отчетено, че в зеленчукопроизводството и овощарството 43% от продукцията в Европа се продава от организации на групи производители. „У нас този процент е под 1, имаше 8-9 такива организации през 2007 г., през 2011 г. останаха само 3", направи сравнение Димитър Греков. Според него времето налага на производителите подобно обединение и вече мнозина го разбират, а министерството ще се постарае да ги стимулира за това.

„Обединението на фермери в животновъдството и в другите селскостопански отрасли е една от възможностите за по-висока рентабилност, възможност да се стигне до нашите магазини, а после – и да се излезе навън", каза проф. Греков.

Други насоки за развитие на селскостопанското производство са свързани с увеличаване на заетостта наред с връщането към традиционни отрасли като животновъдство и отглеждане на зеленчуци и плодове. Имайки предвид, че в момента 80% от предлаганото у нас месо е от внос, за да засили животновъдството, министерството е предвидило в ПРСС и възможност за създаването на преработвателни предприятия, на малки кланици на производители. „Когато се знае откъде точно е месото, ще бъде друго и отношението на хората, ще расте и печалбата за производителя", смята земеделският министър.

Преди светлия празник Великден той увери зрителите, че неговото министерство заедно с Агенцията по безопасност на храните и Агенция Митници са се погрижили проверките им да осигурят на българина качествени продукти за трапезата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай