Грудев обеща бързо изплащане на субсидиите на животновъдите

Грудев обеща бързо изплащане на субсидиите на животновъдите | StandartNews.com

"Ще настоявам за максимално бърза актуализация на бюджета, за да може до края на ноември да бъдат изплатени националните доплащания за животновъдство", заяви министърът на земеделието и храните Васил Грудев на среща в МЗХ с представители на животновъдни асоциации, на което бяха обсъдени актуалните проблеми в сектора, съобщиха от пресцентъра на МЗХ.

„Разбираемо е, че има напрежение в сектора, и Ви уверявам, че няма да отстъпим от ангажиментите, които сме поели и защитили в проекта за актуализация на бюджета, одобрена от МС", подчерта министърът.

Той припомни, че България е изпратила в Европейската комисия план за ваксинация срещу „син език". Имунизацията ще започне в края на февруари догодина от Южна България и се предвижда да приключи до началото на април. „Изплащането на обезщетенията на животновъдите ще бъде на принципа „първи постъпил-първи платен", обясни министър Грудев.

По отношение на намаляващата изкупна цена на млякото Грудев коментира, че ситуацията е изключително тревожна и в останалите страни в ЕС. „Може да работим в посока на експортни субсидии, което е реална възможност за задвижване на целия сектор, който търпи загуби заради ембаргото на Русия", допълни Грудев. Той поясни, че е провел срещи с негови колеги от страни-членки на ЕС, на които са се разбрали за търсене на съвместни решения по проблема.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай