Изнасяме селскостопански стоки за 7-8 млрд.

Изнасяме селскостопански стоки за 7-8 млрд. | StandartNews.com

„Земеделският отрасъл има важен дял в брутния вътрешен продукт на страната. За периода от 2007 г. насам се наблюдава 27% ръст на Брутната добавена стойност на производителността на труда и 13% на инвестициите в сектора". Това каза зам.-министърът на земеделието д-р Лозана Василева по време на конференция на тема: „Еврофондове, публични програми и интелигентен растеж".

Тя отбеляза, че след присъединяването на страната ни към ЕС се наблюдава силно изразена тенденция на увеличение на българския аграрен износ. По думите й от малко над 2 млрд. лева през 2006 г., в периода 2013–2016 г., стойността на експорта на селскостопански стоки се движи вече между 7 и 8 млрд. лева годишно.

По време на форума д-р Василева отбеляза, че Общата селскостопанска политика трябва да бъде силна и адекватно финансирана. „Инструменти, които са доказали своята ефективност, като директните плащания и обвързаната с производството подкрепа, е необходимо да бъдат продължени като неотменна част от нея", заяви тя.

Според нея трябва да бъдат насочени усилия към постигане на баланс във взаимоотношенията между всички участници в хранителната верига. „От една страна е нужно да бъде постигната добра възвръщаемост за произведената от фермерите продукция, а от друга страна да се противодейства на нелоялните търговските практики", допълни зам.-министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай