Иззети са 1,5 милиона заразени яйца

Иззети са 1,5 милиона заразени яйца | StandartNews.com

Към момента иззетите яйца са към милион и половина, продължават изследванията в птицефермата в Поликраище и сепарираме халетата, обобщи проблема със заразените яйца земеделският министър Румен Порожанов.

"От птицефермата твърдят, че са третирали само тревните площи с веществото фипронил. Във фермата се гледат и свободни кокошки, така че предположенията, че има заразени животни са основателни. Изследванията продължават. Фипронилът е забарнен за третиране на продуктивни животни. Той може да се използва за обезпаразитяване на домашни животни. Това е ясно на всички. За да има някаква опасност за здравето, един 70-килограмов човек трябва да изяде 70-80 яйця в рамките на няколко дни. От утре ще започнем да качваме полезна информация на сайта на министерството, за да могат гражданите да се запознаят и ако има някакво разклатено доверие, то да бъде възстановено", каза Порожанов пред Би Ти Ви.

"Решено е всички кокошки-носачки над 35 седмици от птицефермата да бъдат унищожени чрез екарисаж. Същото ще се случи и с яйцата. след приключване на проверката ще бъдат изготвени предписания. След като от птицефермата изпълнят всички предписания, те отново ще могат да продължат да изпълняват дейността си", каза още министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай