Лидл слага зелен печат на храните от фермата

Лидл слага зелен печат на храните от фермата | StandartNews.com

Българският бял пшеничен хляб и самуните със семена станаха постоянен асортимент в три държави

Зелен печат "От собствената ферма" носят храните, които идват в магазините на Лидл директно от производителя. Такъв знак върху етикета на сирене, кашкавал или извара означава, че животновъдът е произвел продуктите с мляко от овцете, биволите или кравите, които сам отглежда, обясни главният изпълнителен директор на Лидл България Милена Драгийска.

Вчера, в присъствието на министъра на земеделието Румен Порожанов, бе отбелязана 1 година откакто веригата развива кампанията "Родна стряха". Под тази марка вече се продават 87 продукти от 31 български доставчици. "Поздравявам Лидл, че работят активно с българските производители и постигат много добри резултати. Лидл е добър посредник в промотирането на качествени бг продукти", каза министър Порожанов.

Въвеждането на продуктовата линия е продължение на дългосрочната политика на компанията за сътрудничество с българските доставчици, която започна още от стъпването на веригата на българския пазар през 2010 г. "През февруари 2017 г. предлагахме 45 артикула, за 2018 целта ни е да достигнем 87. Доставчиците ни се увеличиха от 24 на 31. При млечните продукти ръстът е 50%.

При месните има 20% ръст, като сред новите предложения са сланина, желирани деликатеси и кълбъсъ по стара рецепта, пазена от леля Мария от Плевенско. 58% ръст има и при сладкарските изделия, като при меда той е 339%", каза още Драгийска. Партньорството с веригата дава възможност на български продукти да присъстват на трапезата на европейците в държавите, където веригата оперира.

Продажбите на наши стоки през магазините на Лидл в ЕС са за над 15 млн. лева за 2017 г. На бг деликатеси са се насладили хората в 22 държави. Най-силният пазар е Германия, следвана от Великобритания. Сред примерите за успешен пробив в чужбина са впечатляващите резултати, постигнати при износа на хляб и вино - 165% ръст на продадени бутилки българско вино и почти двоен ръст в броя на пазарите, в които се изнася български хляб. "Най-предпочитан е белият пшеничен и този със семена", каза председателят на Браншовия съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. Тя посочи, че благодарение на партньорството с Лидл под марката "Родна стряха" са се върнали кифличките с мармалад от времето на баба, както и великденския козунак по стари рецепти. Шефът на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев пък заяви, че през магазините на Лидл в ЕС са изнесени 350 000 бутилки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай