Лозари чакат гърци за гроздето си

През уикенда започва беритбата на сортовете „Мерло" и „Каберне"

Лозари чакат гърци за гроздето си | StandartNews.com

Стотици лозари в селата на община Сандански разчитат на гърци за реализиране на тазгодишната си продукция.

„Всяка година винпромите и прекупвачите ни притискат да продаваме на ниски цени. Така не можем да покрием разходите си. Винпромите вече имат собствени насаждения и не дават добра цена. Принудени сме да продаваме на дребно на хората", казват стопаните в село Катунци.

Те разчитат на частни лица, които да дойдат и да си купят качествено грозде. Идват клиенти от целия Пиринския край, от Кюстендил, от Перник, и от София. Дори от Пловдив пристигат, защото гроздето в нивите край Сандански е с по-висока захарност. Стопаните чакат и доста гърци, които са редовни техни клиенти.

„Гърците купуват, но и те се пазарят за цената. Но поне имаме пазар в южната ни съседка, за да не се налага да хвърляме гроздето", казват лозари от региона. Тази година гроздето е по-малко заради дългата суша през лятото.

„Тази събота и неделя започваме беритбата на сортовете „Мерло" и „Каберне", към края на месеца ще приберем и сорта „Мелник 55", а в началото на октомври – най-разпространения сорт в Сандански – „Широка мелнишка лоза"", каза лозарят Йордан Халачев. В региона почти няма фамилия, която да не разчита на лозята си, за да върже семейния бюджет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай